Има 450 млн. лв. неплатено ДДС към държавата, заяви Чобанов

В последните седмици някои суми вече са събрани

Търсят се начини за събиране на 450 млн. лв. неплатено от фирмите към държавата ДДС.

Това каза финансовият министър Петър Чобанов на брифинг след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Финансист номер 1 обясни, че причината за несъбраното ДДС са пропуски в събираемостта - процес, при който сумите са надлежно декларирани, но съответните фирми не са могли да ги платят.

Чобанов подчерта, че се работи много активно по този въпрос, провеждат се с длъжниците, изследват се причините. По думите му, събирането на тези пари ще помогне за изпълнение на напрегнатите фискални цели, "които си поставяме след актуализацията."

Финансовият министър обяви, че в последните седмици някои суми вече са събрани.

"Има идея новодекларираното да се поема от фирмите, като се плаща и част от старите задължения на съответните компании", заяви Чобанов.
На въпрос за евентуално увеличение на минималната работна заплата министърът каза: "Увеличението на минималната работна заплата не е директно свързано с актуализацията на бюджета, въпреки че има някои плащания, които произтичат от нея. Тя по-скоро се променя по решение на правителството, но след съгласие в НСТС. По отношение на някои допълнителни искания за социални плащания ще бъдат търсени резерви, но всичко зависи от самото изпълнение на приходите и успехите ни по оптимизация на разходите".