Чобанов: Не може да се съгласим с постановката за частично вето.

Политика

15-08-2013, 13:26

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Частично вето върху бюджета няма, особено когато се засягат параграфите за приходи, разходи и дълг - коментира още финансовият министър.

Без актуализацията държавата няма отново да може да се превърне в коректен платец към бизнеса, може да се повтори ситуацията от 2009 година, когато държавата натрупа задължения към бизнеса.

Това заяви финансовият министър Петър Чобанов по време на заседанието на НСТС, предаде  БГНЕС. Ако не се приеме актуализацията на бюджета, няма да бъдат одобрени 40 милиона лева за социални плащания и ще се постави под риск изпълнението на бюджета на МТСП за 2013 година. Работниците и служителите няма да може да получат ваучери за храна в общ размер на 40 милиона лева, заяви Чобанов.

Без актуализация на бюджета няма да е възможно връщането на просроченото ДДС, което натоварва бюджета с допълнителни разходи за лихви. Без актуализация се блокира бюджетната процедура за 2014 и няма да могат да бъдат добре посочени фискалните цели, без актуализацията тези цели няма да бъдат реалистични, добави финансовият министър. Без актуализация блокираме възможностите за диверсифициране на източниците на нов дълг, смята той.

"В мотивите на президента за наложеното от него вето върху актуализацията на бюджета, не намираме мотиви, които атакуват по същество това, което предлагаме като актуализация. Не може да се съгласим с постановката за частично вето. Частично вето върху бюджета няма, особено когато се засягат параграфите за приходи, разходи и дълг", коментира още финансовият министър.

Социалните партньори все пак обсъдиха днес актуализацията на бюджета, въпреки че тя вече е била приета на ресорната комисия към НСТС. Вчера на заседанието на комисията по бюджетна политика към НСТС е приета единодушно актуализацията на бюджета и според правилата за работа на НСТС не е задължително тя отново да се разглежда от социалните партньори, обясни в началото на заседанието вицепремиерът Зинаида Златанова, която председателства НСТС. Въпреки това социалните партньори счетоха за нужно за пореден път да представят позициите си по актуализацията и да зададат въпроси на финансовия министър.

Васил Велев от АИКБ попита Министерството на финансите не е ли по-добре да се разпишат по-добре неотложните и непредвидените разходи или поне тези, които са ясни към момента. "Преди повече от три години НСТС прие 60 антикризисни мерки и една от тях беше държавата да въведе регистър на задълженията си към бизнеса", напомни Велев и поиска, макар и със закъснение от три години да се създаде този регистър. Готови сме да подкрепим взимането на допълнителен дълг само срещу конкретни реформи, съгласни сме с увеличаването на дефицита, но само срещу реформи, заяви от своя страна Димитър Бранков от БСК.

Първото заседание на НСТС от четири месеца насам се провежда публично, като медиите нямат възможност да присъстват в залата, в която то се провежда, но наблюдават случващото се по време на заседанието на телевизор, поставен в кафенето на Министерски съвет.