Британска библиотека цензура Шекспир

Свят

15-08-2013, 18:08

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Google въведе цензура в търсачката за изображения

Интернет филтри блокират достъпа до произведения - "съдържащи насилие"

Британска библиотека отказва да предостави на читателите си достъп до онлайн версията Шекспировата пиеса „Хамлет”, защото съдържала насилие. За това съобщи BBC.

На необичайното явление се натъкнал писателят Марк Форсайт, който използвал материалите в библиотеката при подготовката на новата си книга. На Форсайт се наложило да провери цитат от класическата пиеса, но вместо произведението, на компютърния екран той видял, че достъпът му е блокиран, защото текстът "съдържа насилие".

Причината за този случай са проблемите, получаващи се в хода на работата с интернет филтрите, казва експерт по въпросите на интернет сигурността.

"Получихме оплаквания от няколко потребители, че е блокиран достъпът до сайтове, които не би трябвало да са блокирани. В момента сме в процес на разблокиране на достъпа до тях", обясняват от библиотеката.


В интервю за BBC професор Рос Андерсън, експерт по сигурността от Кембриджския университет заяви, че филтрите са напълно безполезни и е недопустимо да се слагат в Британската библиотека.

"Wi-Fi библиотеката трябва да предоставя достъп до всички незабранени сайтове. Трябва да бъдат блокирани само няколко десетки книги, които са забранени във Великобритания с решение на съда", каза професорът.

"Една от функциите на националната библиотека е да съхранява всичко, което се издава, включително и книги с не съвсем пристойно съдържание", припомни той.

От Британската библиотека от своя страна обясниха, че като филтрират достъпа целят да защитят децата, които посещават читалнята, от сайтове с порнографско съдържание или такива за залагания.