Не сме съгласни с постановката частично вето, отсече Чобанов

"Без актуализацията държавата няма да може да се превърне в коректен платец към бизнес"

Не можем да се съгласим с постановката – частично вето върху актуализацията на бюджета. Текстовете са свързани.

Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). По повод мотивите на президента за налагане на вето върху актуализацията, Чобанов каза, че не намира мотивите, които атакуват това, което се предлага като актуализацията на бюджета.

Финансовият министър обясни, че приетата актуализация е свързана както с неблагоприятното развитие на макроикономическите индикатори, така и рискове от неизпълнение на приходната част. "Липсва гъвкавост в частта на разходи на бюджета".

Финансист номер 1 в страната допълни, че без актуализацията ще се продължи с фискалната политика, която се е водила в последните години, и която има процикличен характер.

Петър Чобанов твърди, че изпълнението на бюджета на МТСП ще се постави под риск, в случай че не бъдат одобрени допълнителните средства от 40 млн. лв.  

"Средствата са предвидени за социалните плащания за най-уязвимите групи. Работниците и служителите няма да могат да получат ваучери за храна. Безработните от уязвимите групи няма да получат средства по програми за заетост. Без актуализацията държавата няма да може да се превърне в коректен платец към бизнеса. Вероятно е да се повтори ситуацията през 2009 г., когато държавата не се разплати с бизнеса”, обясни финансовият министър.