Президентът мери с двоен аршин, обяви Адемов

Вдигането на минималната работна заплата ще увеличи безработицата

Реакцията на президента беше такава, че можеше да се предположи, че ще има вето по някои от текстовете в актуализацията на бюджета.

Това обяви социалният министър Хасан Адемов пред БНР.
"Не съм учуден от факта, че социалният пакет не е в текстовете, които са върнати от президента, но се отлага в крайна сметка изпълнението на ангажиментите с два месеца. Това е притеснението. Иначе президентът има право да налага вето, на който и да е закон, но при Закона за бюджета нещата са различни", заяви Адемов.
Според министъра Закона за бюджета обаче е правомощията по Закона за бюджета по конституция са поверени "само и единствено на състава на Министерски съвет.
"Притеснен съм от факта, че президента е поискал повече пари за заетост, защото това е проявяване на двоен аршин”, заяви още социалният министър.
Адемов не се съгласи с мотивите на държавния глава, че не е имало дискусия върху актуализацията на бюджета за 2013 г.
"Социалните партньори имаха среща със социалния министър и с министъра на финансите точно по въпросите за актуализирания бюджет. Ако президентът беше загрижен за диалога, щеше да върне и онзи скандален закон на Яне Янев, който беше приет в края на предния парламент. И сега да говорим за това, че не се е състояла дискусия, е малко дискусия със закъсняла дата", каза той.  Когато тези милиони през 2010 г. са изхарчени без ред в бюджета, какво да замълчим ли?. Това е двоен аршин, съжалявам, че трябва да го кажа по този начин. Прозрачно по всички пера ще бъдат харчени тези пари. Кой дава право дори и на президента да се съмнява, че тези пари ще се харчат непрозрачно, след като има параграф, който казва как ще се харчат тези пари, кое е непрозрачното тук?", възмути се Адемов.
За предстоящата днес среща на съвета за тристранно сътрудничество, министърът  заяви, че позицията на работодателите и синдикатите е да се чуят различни мнения и ако има консенсус тристранката да се обедини около текстовете, ако не - да се търси възможност за промяна. "Позицията на правителството е ясно заявена. Тристранните партньори не са против самата актуализация", допълни социалният министър.
За вдигането на минималната работа заплата, Адемов обясни, че нейното повишаване ще доведе до вдигане на  данъчните и осигурителните вноски. Около 196 000 са тези, които са на минимална работна заплата, около 160 000 са тези, които са заети в реалния сектор, което значи, че вдигане й  днес без дискусия в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество, би могло да доведе до известни рискове, особено в някои региони с висока безработица.

"Защото едно е да вдигнеш минималната работна заплата в региони, където заетостта е на по-високи нива, друго е в Северозападна България, например", подчерта министърът на труда и социалната политика. "Увеличавайки минималната работна заплата достигаме средната заплата. Но дискусията за работещи бедни винаги ще съществува. Големият проблем е, че решението е политическо. Не ме карайте да предрешавам неща, които са предмет на диалог. Няма социален министър, който да не иска доходите да са по-високи. Но сме наясно, че има поети ангажименти – на 450 лева да се повиши минималната работна заплата, макар и в края на мандата", заяви Адемов.

 

По време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, състояло се по-късно в МС, Адемов заяви: "Сега усещането е, че вместо власт, власт да спира, власт опозиция подпира".

Социалният министър се включи в дебата около актуализацията на бюджета. Той напомни, че буквалният превод на думата "вето" от латински е "забранявам".

Хасан Адемов обясни, че в актуализацията на бюджета не са предвидени допълнителни пари за допълнителни социални плащания, а са предвидени пари за социални плащания, гарантирани със закон.

По-късно