Тъстът на Цветан Цветанов източил 700 хил. лева

Най-доброто от печата

15-08-2013, 07:48

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Дърпал пари от ВиК дружествата в 5 града

Фирмите, собственост на тъста на бившия МВР шеф Цветан Цветанов - Васил Петров Георгиев, източват ВиК във Варна, Стара Загора, Хасково, Благоевград, Севлиево, Враца и други градове. Това разкри вчера депутатът от БСП Красимир Янков в отговор на твърденията на ГЕРБ за политически уволнения.

 

„Чрез „Вилмаг” и „Вилмаг Лаборатория” Георгиев извършвал ремонтни дейности и имал търговски взаимоотношения с ВиК дружествата. Затова Янков недоумявал как партията, която

  станала синоним на калинките във властта, говори за чистки на различни нива и източване на държавни дружества. „Приходите на двете фирми на тъста на Цветанов за последните 5 г. са близо 700 хил. лв.”, обяви депутатът. Той припомни и за прословутите апартаменти на бившия министър и подчерта, че БСП ще настоява НАП отново да провери доходите на фамилията.

 

Освен Георгиев в конфликт на интереси бе обвинен и тъстът на варненския кмет Иван Портних. „Вярно ли е, че съпругата на новоизбрания кмет - Велислава, е съдружник във фирма „Метан Груп”, която е спечелила обществени поръчки за доставка на гориво за ВиК-Варна за над 1 млн. лв.? Вярно ли е, че дружеството на Велислава Портних е единственият явил се кандидат на конкурса за обществена поръчка на ВиК-Варна? Вярно ли е, че нейният баща, отново тъст на фигура от ГЕРБ и общински съветник в момента – Красимир Маринов, е представлявал общината във ВиК-Варна?”, попита депутатът.

 

От БСП призоваха прокуратурата за бързи действия, защото само така можело да се спре умишленото заличаване на важни доказателства. Фактите сочели за забавяне на смени във водния сектор от представители на ГЕРБ, които искали да замитат следи и да източват държавни дружества.