"Калетата" съживяват туризма в Смолян

Проект за възстановяване и реновиране на обектите цели привличането на нов туристически поток

Крепостта "Калето" в местността Турлука край Смолян и крепостта "Калето" до село Кошница имат голям туристически потенциал, заяви пред радио "Фокус" ръководителят на проект "Тракийското и византийско културно наследство в Родопите и северното крайбрежие на Егейско море" Симеон Василев.

„Основната цел на проекта, по който над две години се работеше по двата обекта, е засилване на устойчивото развитие на трансграничния район, чрез създаване на мрежа за сътрудничество и съвместни действия за представяне на тракийското и византийско културно наследство в Родопите", добави Валисел в изказването си. "Най-съществената част бе инженерингът на двете крепости, който е свързан с реставрация и консервация на двете Калета, както и осигуряване на пешеходен достъп до тях. Финансово тази основна дейност е погълнала по-голямата част от бюджета по проекта, който за община Смолян е бил 1 035 562 евро."

Други дейности, осъществени по трансграничния проект, са социализиране на Калетата, като археолозите са реставрирали половината от крепостните стени, а по останалата част тепърва ще се работи. Общата дължина на крепостта край село Кошница е 80 метра и 450 кв.м. площ, а Калето над Смолян – 60-метрови крепостни стени и застроена площ около 360 кв.м. В крайградската крепост има оформени отделни помещения, а отвън има изграден навес, както и площадки за наблюдения.

Туристите ще получат възможност да се насладят и на част от намерените предмети при археологическите разкопки, придружени с обозначителни табели. До крепостта край село Кошница пешеходния път е около километър с денивелация 150 метра. През деня от върха се разкрива невероятна панорамна гледка, а вечер крепостта е осветена по подобен на Асенова крепост начин. Целият скат е осветен в бяло, а самата крепостна стена с кулите и подходите - в зелено. Осветлението е направено автономно, чрез слънчеви колектори и е енергоефективно.

Има изградена и 6-метрова дървена кула. Материалите за реставрацията и консервацията са осигурени от Смолян, а прекарването им до самата крепост е ставало чрез най-примитивния начин - с мулета и коне. По проекта фирмите изпълнители са били от София, но са наемани същот така работници от Смолян и съседните села.