Психичноболен тормози видинско село

Общество

14-08-2013, 11:25

Снимка:

24 часа

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Митко Борисов заплашва с убийства, пожари и насилие

41-годишният Митко Борисов от видинското с. Рупци, който доби популярност с прозвището Вампира заради заканите, че ще пие човешка кръв, от миналата седмица е в ново "амплоа" - на действащ пироман, пише в."24 часа". Миналата седмица болният от параноидна шизофрения мъж запали барака в двора на къщата си. Съседи видели пламъците и веднага извикали пожарната, благодарение на която съседните къщи не се запалили.

Борисов излязъл за пореден път от държавната психиатрична клиника в Карлуково преди месец. След сегашния палеж кметът на селото Славчо Минков се закани да сезира прокуратурата, че болният става опасен за себе си и околните.

Митко става известен още през 2010 г., когато баща му Иван Иванов търси съдействие от "24 часа", за да предупреди, че синът му е опасен и може дори да убие човек. Болният е настаняван в Карлуково многократно, но винаги се повтаря едно и също - след лечение състоянието му се подобрява и го изписват. У дома обаче спира да си пие хапчетата и месец-два по-късно отново става агресивен и трябва да бъде прибиран отново. Според българското законодателство обаче е изключено някой да бъде пратен на принудително лечение за неограничено време. Настаняването става по Закона за здравето за определен срок.

Слабостта му към огъня се проявила и през август 2011 г., но тогава само палел боклуци на улицата и в двора. Тогава след оплакване на съселяните му видинският районен съд го изпратил в психиатрична клиника за три месеца. През 2012 г. отново се наложило да го лекуват принудително, но когато излязъл от клиниката през ноември м.г., бил по-агресивен отвсякога. Обикалял улиците, въоръжен с нож или брадва, и крещял, че иска да пие човешка кръв. Въпреки че заплахите били само словесни и нямало реални опити за нападение, страх сковал цялото село.

За два месеца в полицията и прокуратурата се натрупали куп жалби и въз основа на тях през февруари било образувано дело във видинския районен съд, Митко бил настанен за принудително лечение за максималния законов срок от три месеца. В началото на юли се върнал отново в с. Рупци и до миналата седмица всичко било нормално, бил адекватен, държал се добре и не правел никакви проблеми. След палежа във вторник обаче отново излязъл извън контрол.

Вариантите за Митко са два: да бъде настанен в социален дом за лица с психически отклонения, където ще бъде под контрол, ще си пие хапчетата и ще живее нормално. Към момента обаче това не е приложимо, защото и в седемте социални заведения във Видинско, в които се настаняват такива хора, няма свободни места. Другата възможност - някой от семейството да се грижи за него, изглежда неосъществима, защото връзките отдавна са прекъснати. Майка му не се интересува от него, а отношенията с баща му са обтегнати от години. Митко дори правил опити да го стреля и коли.

Според психиатрите параноидната шизофрения е една от най-тежките диагнози. Навсякъде болните се влошават и се нуждаят от стационарно лечение в острия си стадий. В развитите страни обаче след болничното лечение се предлагат дневни стационари, където през деня ходят хора с контролирано състояние, медицински сестри се грижат да пият лекарствата си, осигуряват им се различни занимания. В България обаче в повечето случаи обаче има проблеми след излизане от болницата.