Болниците работят с тежко недофинансиране, заяви Андреева

Най-високотехнологичните лечебни заведения имали най-много дългове

Не само дълговете са проблемите на лечебните заведения. През последните 4 години тези дългове са нараснали близо три пъти.

Това каза министърът на здравеопазването Таня Андреева пред БНТ. Тя каза, че най-високотехнологичните болници, през които минават най-много пациенти, са с най-много дългове.

Болниците работят с тежко недофинансиране на лечебната дейност, обясни здравният министър. По думите й, при един относително постоянен ресурс, с който работи Здравната каса, колкото повече нарастват партньорите, с които сключва договори, толкова повече намалява бюджетът.
"Трябва да има ясни критерии, по които да се определя кои здравни заведения могат да сключват договори със Здравната каса. Философията на промените, които ще правим е по-малките лечебни заведения, като болницата, която ще се открие в Девин, да изпълняват базисна медицинска дейност, в тях ще се извършва първа помощ и базисна медицина, за по-сериозните операции ще трябва да се ходи в по-големите болници.
Работим върху здравна карта, която ще очертае от какви лечебни заведения, къде в страната има нужда. Болницата в Девин е лечебно заведение, от което определено има нужда", обясни Андреева.
Здравният министър посочи още, че около 6 -7 милиона лева са необходими за дофинансиране на над 40 лечебни заведения и тези пари ще бъдат заложени в бюджета за следващата година