Учени обясниха “бялата светлина в тунела”

Най-доброто от печата

14-08-2013, 07:29

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Повишеното ниво на мозъчна активност и съзнание може да предизвиква виденията в близък до смъртта момент.

Импулс на електрическа активност в мозъка може да е причината за ярката светлина, описвана от хора, доближили се до смъртта и оцелели, твърдят учени, цитирани от Би Би Си. Изследване, проведено с умиращи плъхове, е показало високи нива на мозъчни вълни в тази точка от смъртта на гризачите.

Според експертите при хора този опит може да покаже повишено състояние на съзнанието.Главният автор на проучването от Университета в Мичиган казва: Много хора смятат, че след клинична смърт мозъкът не е активен или е поне с по-ниска активност от будно състояние, ние обаче доказахме, че това определено не е така. Ако не друго, той е много по-активен по време на процеса на умиране в сравнение с будното състояние”, пише БЛИЦ.

Хората, доближили се до смъртта, но оцелели, описват преживяното от ярка бяла светлина през усещания извън тялото до преминаване на живота като на лента. Въпреки че е огромно предизвикателство подобно изследване да се извърши с участието на хора, за да разберат повече, учените от Университета в Мичиган наблюдават девет плъха, докато умират.

30 секунди след като сърцата им спират да бият, експертите измерват силна честота на мозъчни вълни, която се нарича гама трептение. Тези импулси идват от неврони, за които се смята, че са в основата на съзнанието на хората, особено когато помагат „да се свърже” информация от различни части на мозъка.

При гризачите тези електрически импулси са отчетени с по-високи нива от момента, когато те са били будни и в добро състояние, преди сърдечния арест.

Според главния експерт същото явление е възможно да се случи и с човешкия мозък и това повишено ниво на мозъчна активност и съзнание може да предизвиква виденията в близък до смъртта момент.

Някои учени наричат този феномен „последното ура” на мозъка. За да докаже напълно заключенията си, изследването трябва да се приложи и на пациенти, които са изпитали клинична смърт и са се върнали към живота.