120 македонски войници искат да служат у нас

Най-доброто от печата

14-08-2013, 07:11

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В армията ни има 3025 свободни места, половината от които за войници.

120 македонски войници са пожелали да продължат службата си в българската армия, съобщи електронният сайт А-1 ON, наследник на македонската тв А-1. Войниците били съкратени. Техни представители са планирали среща с българския посланик в Скопие на 18 август, празника на македонската армия, твърди координаторът им Илия Тодев пред сайта.

Чели съобщения, че София отваря вакантни места за войници и ще търсят от него съдействие.

Военният министър Ангел Найденов наистина обяви миналия месец, че в армията ни има 3025 свободни места, половината от които за войници. Щатовете били държани незаети заради намеренията на бившето военно ръководство за съкращения и закриване на поделения.

В армията се приемат само български граждани, казаха от МО. Затова съветът към младежите от Македония е първо да си извадят български паспорти. Освен това към момента на подписване на договора за служба трябва да не са навършили 32 г., да имат поне средно образование и чисто криминално минало.

"Стара армейска традиция е наши сънародници от Македония да служат в редовете на българските въоръжени сили. Възможно е да бъдат възстановени български части, рекрутирани от Македония, като например Македоно-одринското опълчение", коментираха от ВМРО и призоваха премиера и военния министър "да установят контакти с тези бойци и да направят необходимото за включването им в състава на въоръжените сили на република България".