Допълване, а не съперничество потърсиха младежи от България и Сърбия в съвместен проект

Общество

13-08-2013, 16:14

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Млади хора от България и Сърбия потърсиха заедно общото и уникалното в културата, традициите и ценностите на двете държави на двуседмична среща в с. Баня, община Панагюрище.

Срещата беше в рамките на проект "Активно европейско гражданство - младежко сътрудничество на Балканите". Проектът е обмен между млади хора от двете държави. Целта му е да стимулира духа им към инициативност, творчество и намиране на общи европейски ценности.

Участниците обсъждаха информация за присъединителния процес, придобиха нови компетентности и умения за успешна работа в екип и подготвиха добра основа за развитие на мрежата с други партньори при изготвянето на нови проекти по програма "Младежта в действие".

Младите хора развиха и надградиха своите познания и умения в сферата на младежките политики, културата и историческото наследство на двете страни, откриха  общите европейски ценности, които осмислят интеграционния процес.

Дейностите по проекта успяха да реализират един от основните му замисли - разширяването на контактите между държави-членки и кандидати за пълноправно членство. Участваха 48 млади хора на възраст от 16 до 30 години от България и Сърбия. Общата продължителност на проекта е 105 дни, от които 14 са в самата програма на обмена.

Проектът се реализира от Сдружение „Артто София пее” в партньорство с Културно-информационен център на българското национално малцинство „Босилеград” - Сърбия.

Основните цели на проекта са насърчаване на активното участие на младите хора като европейски граждани през 2013 г.- европейската година на гражданите, а така също  осъзнаване и приемане на основните принципи на Европейския съюз, излъчени и поддържани чрез активизирането на младежка гражданска енергия.
Особено голямо значение има младежката активност, която получава своя индивидуален стимул чрез реализирането на именно такъв тип младежки обмени и създаването на мрежи от различни европейски страни, които да продължават да разработват проекти по темата и в бъдеще , и то не само между двете държави, но и в цяла Югоизточна и Централна Европа.

Безспорно най-лесната за комуникация тема, която сближава  младите хора, е културата през призмата на националните самобитности. Тя е широко застъпена в проекта - поезия, струнни инструменти, театър, народно творчество - песни и танци и провеждането на културни политики на местно ниво. Успешната реализация на проекта е свързана с практическо насърчаване на обмен и на добри практики в областта на изработването  и менажирането на младежки политики на общинско ниво чрез диалог между отговорните органи и младите хора. Реализацията на проекта допринася за солидарността и толерантността, с оглед стимулиране на социалното единство в Европейския съюз, като поощрява  гражданската активност на младите хора. Съвместните дейности стимулират взаимното разбирателство  и толерантност към различията, в един наситен с исторически наслагвания между съседните държави регион.

Дейностите по проекта  бяха  разнообразни и интересни – от лекция  за присъединяване на нови страни-членки към Европейския съюз, през игри за умения за работа в екип, до  надсвирване с музикални инструменти, поетичен уъркшоп с представяне на съвременната българска поезия и такава от района на Босилеград, уъркшоп посветен на изучаването и практическото усвояване на народното творчество на България и това от района на Босилеград, театрални представления, кулинарна школа, в която се представят и подготвят емблематични национални ястия от двете страни. Във всички дейности участниците  участваха лично и активно.

Проведоха се срещи със столични общински съветници, кметове на населени места в област Пазарджик и представители на местната власт в Панагюрище, на които  присъстваха и хора от сферата на културата. Участниците се запознаха с добри управленски практики в учрежденията и институциите, които посетиха. Организирани бяха лекции и посещения на места, свързани с културата и историята на България.
Проектът "Активно европейско гражданство - младежко сътрудничество на Балканите", даде възможност за запознаване отблизо с особеностите на културната идентичност в аспекта на общото европейско гражданство. Активното участие в съвместните дейности  създаде подходяща среда за позитивен контакт и обмен на идеи, традиции и практики, която да подпомогне процеса на позитивно отношение към културите на съседни държави. Подобни обмени и съвместни дейности са стъпка към развиване на реална толератност към различните култури, етноси и религии чрез позитивна експозиция и опознаване на културата на "другостта".
Една от основните идеи на проекта е да се потърси  елемента на допълването, вместо характерното за Балканския полуостров съперничество. Създаването на дълготрайна мрежа на групи от млади хора и техните лидери, които да си взаимодействат и обменят идеи, ще подпомогне  преодоляването на предразсъдъците и расизма и ще стимулира интензивния обмен на информация, толерантността и социалната интеграция на младежите.

Успешната реализация на проекта  ще предпостави създаването на  група в социалните мрежи (Фейсбук) с  всички участници.  Така ще се осигури лесна и удобна  неформална бъдеща комуникация. Тази новоизградена мрежа може да помогне като развие още по-силно чувство на разбирателство и премахне бариерите пред младите хора от различни страни и култури.

Успешната реализация  на проекта ще позволи той да се разшири и надгради още през следващата година с включване на две нови държави. Голямата цел е постепенно  да се изгради  значима партньорска мрежа, с представители от много балкански и централноевропейски държави, които ежегодно да участват в общи мероприятия.

Дейността на Сдружение „Артто София пее” се разпростира в различни аспекти на културно-просветната дейност и обмена на елементи от тази сфера между представители на различни държави. Предметът  на дейност на Сдружение „Артто София Пее” е разработване и реализирането на проекти и програми за културно развитие и туризъм; осъществяване на международни контакти със сродни организации и координиране на изпълнението на международни проекти и програми за културно развитие.
“Този проект се реализира с финансовата подкрепа на програма “Младежта в действие” на Европейската комисия, администрирана в България от Национален център „Европейски младежки програми и инициативи”. Съдържанието на настоящото издание/вестник/брошура/ не отразява позицията на Европейската общност, програма “Младежта в действие” или НЦЕМПИ.”