Пръскаме пари за хотели, цигари и алкохол

Общество

13-08-2013, 17:27

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

НСИ отчете леки промени в цените на стоките

През юли, за пети пореден месец Националният статистически институт отчете дефлация - за месеца тя е 0.5 на сто. Средногодишната инфлация за периода август 2012 - юли 2013 г. спрямо периода август 2011 - юли 2012 г. е 3.3%.

Очаквано в средата на летния сезон поскъпване на цените има при хотелите и ресторантите - с 0.5 на сто спрямо юни, при транспорта - с 0.2 процента и при алкохола и цигарите - с 0.1 на сто.

Поскъпват още услуги, свързани с почивки и пътувания. Самолетните билети се увеличават със 7.9%. При горивата също има повишаване, като дизела стига до ръст от половин процент.

Най-силен спад в цените има при облеклото и обувките - с 2.5 на сто, храните и безалкохолните напитки - с 1.6%, както и обзавеждането за дома и здравеопазването.През юли 2013 г. са поевтинели брашното, хляба, ориза, яйцата домати, краставици, пиперът и други.

Повече сме платили през юли за цитрусови и южни плодове, свинско месо, риба и рибни продукти, пресни млека и кисели млека, млечни масла, маргарин, сирене, кашкавал, олио и др. Увеличението е с около 1%.