15 деца са се удавили на неохраняеми плажове и водоеми

Настоява се за обстойна проверка на всички неохраняеми водни площи на територията на страната

Във връзка с увеличаващите се случаи на удавени деца в неохраняеми водоеми председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Ева Жечева се обърна за помощ към Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

 

В писмо до изпълнителния директор Гинка Чавдарова председателят на ДАЗД настоява кметовете да разпоредят извършване на проверка на водните обекти на територията на поверените им общини. Те трябва да налагат ефективни санкции в случаите на нарушения, но и да не лишат младите хора подходящи места за прекарване на свободното време.

 

По данни на Българския червен кръст от началото на 2013 г. общо 15 деца са намерили смъртта си на неохраняеми плажове и водоеми. За цялата изминала година броят им възлиза на 22. Анализът на инцидентите показва, че в повечето случаи те са резултат от обстоятелства, които могат да бъдат избегнати - липсата на контрол, включително и родителски, както и заради слабата плувна подготовка на децата. Затова е необходимо да се обърне особено внимание на образователните инициативи, които ще повишат информираността на децата за опасностите, които крият необезопасените водни площи