Новата мода: Вино light

Най-доброто от печата

13-08-2013, 06:30

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Леки напитки до 8-9 градуса са хит

Вино light е новата световна мода, която пробива и у нас. Много изби вече залагат на гроздови напитки с по-нисък градус, които са предпочитани за лятото. Подходящи са и за бизнес обяди, защото не замайват главата, обясниха експерти. "Забравете за тежките отлежали в дъбови бъчви вина с 12-14 процента алкохол. Сега от Калифорния до Лондон е модерно да се пият леки, 8-9-градусови напитки. Толкова слаби ги харесват дори в Азия", твърдят енолози. 
За леките вина не се изисква грозде с висока захарност, обясни шефът на "Вини" АД Пламен Ангелов. Затова кампанията по прибиране на реколтата ще подрани на някои места. 
Още на 15 август ще започне брането на белите сортове совиньон блан и шардоне. 
Тазгодишната реколта е уникална и като количество, и като качество, похвалиха се от бранша. 


Тази година гроздоберът ще подрани. В някои лозя на юг кампанията стартира още на Голяма Богородица, съобщиха производители. 
Лозите са в добро състояние и очакваме прибирането на гроздето да започне по-рано - около 15 август, защото чепките вече имат достатъчно висока захарност, съобщи шефът на "Вини" АД Пламен Ангелов. Модата във виното в момента е да се пият по-леки плодови вина, а за тях не се изисква гроздето да е с много високо съдържание на захари, обясни той.
В четвъртък берачите ще влязат и в лозята на "Кастра Руба" край харманлийското село Коларово за прибирането на совиньон блан, шардоне, совиньон гри и енгри. Там очакват средно по 600 кг от декар.
Годината е много добра както за десертните, така и за винените сортове, доволни са производителите от Пловдивско. Там също се готвят да изтеглят кампанията със 7-10 дни. Нямахме много валежи, градушките бяха единични, а слънцето беше достатъчно, обясниха от избите. 
В масивите с бели сортове шардоне, траминер и совиньон блан се готвят за гроздобер около 20 август, а при червените стартът ще е в края на месеца или началото на септември. Плодът тази година е по-добър в сравнение с миналата, когато имаше много градушки. В такива случаи реколтата се спасява с допълнително пръскане, което могат да си позволят само някои лозари. По-малките производители няма как да издържат при държавна субсидия от 22 лева на декар, коментираха стопаните. От години лозарите се борят безуспешно за доплащане, както имат зърнопроизводителите, припомниха още те. 
И в северна България гроздоберът ще подрани. Влизаме в масивите край Оряхово още през август, съобщи производственият директор на шато "Бургозоне" Владимир Ковачев. Избата, която носи името на римската крепост, защитавала империята от север, стопанисва 100 хектара лозя край остров Есперанто. За втора година гроздето зрее по-рано заради топлото време. Баирът е на припек и най-ранните сортове от всичките 11 ще се берат между 20 и 25-и. През септември в бъчвите ще влязат и останалите.
Тази година съдържанието на захар в гроздето е високо - между 22 и 25 процента както за белите, така и за червените сортове. Очакваният добив ще е добър - над 500-600 килограма от декар.