Тренировки на пилон - изключителна атракция на плажа в Бургас

Бургас Лайф

13-08-2013, 06:31

Снимка:

личен архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Плажни танци на 4 пилона в Китен

На ивицата има два пилона, на които вторник, сряда и четвъртък от 19 до 20 часа всеки може да тренира

Какви са асоциациите ви, когато чуете пилон? Вероятно последното нещо, за което ще си помислите, е изключително атрактивен и в същото време много труден спорт. Но е точно така. Все повече момичета у нас започват да се занимават с тренировки на пилон, а едно от тях е Пламена Зайкова - инструктор по Pole Dance, пише gong.bg

"Става дума за тренировка на пилон, тук танцът изобщо не присъства. Това е една тренировка, в която няма танц. Съществува и като спорт, съществуват европейски и световни шампионати. Има движения, които са преминаващи от едно в друго, но няма танц. Тренировките са изключително полезни, но не мога да пропусна да кажа, че са и доста трудни. Аз като човек-спортист смятам, че това е много полезно за жените. Вярно, че и мъже го практикуват. Изграждат се всички мускули на тялото. Изгражда сила и гъвкавост. Дори и само да се изкачиш по един пилон, трябва да използваш абсолютно всички мускули, използваш собствената си тежест на тялото, което е най-доброто като тренировка за всеки един човек", разказва инструкторът Пламена Зайкова, която нагледно демонстрира на плажа в Бургас колко труден е този спорт.

Засега този спорт в Бургас се развива само на любителско ниво, но желаещи не липсват. Пламена Зайкова, както и останалите момчета от Танцово студио 29, показват нагледно какво представлява Pole Dance. На плажа в Бургас са позиционирани два пилона, на които вторник, сряда и четвъртък от 19 до 20 часа всеки може да се убеди в думите на инструкторите.

"Няма абсолютно никакви изисквания за начинаещите. Това го казвам на много от девойките, защото при един нов спорт хората подхождат с предразсъдъци. За да усетиш удоволствието от една такава тренировка, трябва да преминеш през етапа на малко болка, на синини, малко да форсираш себе си, но зависи и колко е желанието на спортиста. Не е уред, който можеш да пуснеш. Качиш ли се горе, стискаш и внимаваш“, добави още Пламена.

„Много харесах този спорт, когато го видях на една презентация в Ню Йорк. Изглежда, че е лесно, но не е. Много ме привлече и се надявах да дойде по-бързо в България. И съответно преди година и половина се появи", добави още Пламена.

Освен Pole Dance, бившата състезателка по спортна акробатика преподава бачата и кизомба в Танцово студио 29. Уменията и знанията по различни стилове латино танци придобива в множество български и международни фестивали, а последният, в който взема участие е от изминалия уикенд във Варна.

"Спортът Pole Dance е силно развит в Русия. Там са едно от най-добрите преподавателки. Дори всяко лято идват в Китен и преподават. Мисля, че световната шампионка едната беше от Австралия, но вече е популярен навсякъде по света", завърши Пламена Зайкова.