Депутатите на заседание в петък, гласуват ветото

Бюджетната комисия ще обсъди мотивите на президента в четвъртък

В петък депутатите се събират на извънредно заседание заради президентското вето върху актуализацията на бюджета, съобщи в. "Преса". Миналата седмица Росен Плевнелиев подписа указ, с който върна за повторно разглеждане текстове от промените в закона за държавния бюджет за 2013 г. С уговорката, че действително политики могат да се осъществяват чрез актуализация на бюджета и вземане на нов дълг, президентът заяви, че не приема да се спекулира с хората в тежко положение. Държавният глава беше категоричен, че приема и подкрепя социалния пакет, заложен в актуализацията, но по думите му той е малка част от разходите. Президентът  очаква правителството да подобри работата на приходните администрации, преди да ги освободи от отговорността за повече приходи. Държавният глава изрази надежда сектори, които са доказано неефективни и в които потъват милиарди, да бъдат реформирани, а не просто да им се предоставят нови публични средства.

Бюджетната комисия ще обсъди мотивите на президента в четвъртък на 15 август. Председателят на Народното събрание Михаил Миков заяви, че още миналата седмица е разпределил законопроекта на комисията по бюджет и финанси.

Веднага след гласуването на актуализацията на бюджета за 2013 година и преди решението на Росен Плевнелиев да наложи частично вето, депутатите излязоха във ваканция. Михаил Миков обаче заяви, че ще прекъсне почивката им и ще ги вкара в пленарната зала.

"Считам че е необходимо народните представители да се запознаят с изложението на президента, за да преценят на свой ред основателността на тези аргументи и становища", обясни парламентарният шеф и прикани депутатите и парламентарните групи да подготвят позициите си за ново обсъждане на закона.