Ремонтът на "Евксиноград" се отлага

Най-доброто от печата

12-08-2013, 06:58

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Изборът на изпълнител за основната част от проекта блокира

Изпълнението на проекта за реставрация и консервация на дворец "Евксиноград" край Варна отново се отлага. Това става ясно от сайта на Агенцията за обществени поръчки, където е обявено, че основната част от поръчката, засягаща реконструкцията на сградите, е прекратена.

Индикативната стойност на проекта е 8.4 млн. лв. без ДДС. Той е разделен на две – реставрация на сградата и подобряване на парка към нея, като за първата част са предвидени 6.2 млн. лв., а за втората – 2.2 млн. лв. Проектът е финансиран по оперативна програма "Регионално развитие", а бенефициент е Министерският съвет, който стопанисва двореца.

Това е една от най-мащабните инвестиции в България по европейската мярка за туристическа инфраструктура, по която са предвидени общо над 300 млн. лв. Идеята е дворецът да бъде реставриран заедно с мебелировката, а 900-те декара парк към него да се разчистят и облагородят. Реконструкция се предвижда и за църквата "Св. Димитър", както за и оранжериите и конюшнята. Част от средствата трябва да отидат и за възстановка на откритите при археологически разкопки останки от древната крепост Кастрици на близкия нос Свети Яни.

Отхвърлените

Четири обединения кандидатстваха да рехабилитират сградите. Това са "Евксиноград", "Аркас", обединение "ПГС-Екса", консорциум "Холдинг Пътища – ПСП – Пътно строителство". Преценката на комисията е, че три от тях не отговарят на условията.

Според документите на сайта на агенцията обединението "Евксиноград" не изпълнява изискването да има поне един приключен договор с подобна задача (консервационни работи на археологически обект и недвижима културна ценност). Подобен е случаят и с консорциум "Холдинг Пътища – ПСП – Пътно строителство" - участникът не е успял да докаже на комисията, че реставрираните от него обекти са били въведени в експлоатация, гласят обясненията на комисията. "Участникът е представил референция от община Асеновград за Пи Ес Пи (част от обединението), от която обаче не е видно, че обектът (бел. ред. - църква "Св. Богородица Петричка" и "Асенова крепост") е въведен в експлоатация.

Малко по-различен е случая с обединението "Аркас". То не е допуснато, тъй като така според комисията ще бъдат нарушени принципите на равнопоставеност и лоялна конкуренция. Участникът се състои от "Водстрой 98", "Реставрация" ЕАД и "Инфраструктурно строителство". Проблемът е, че член на съвета на директорите на "Реставрация" ЕАД е лице, което в периода на 2011-2012 г. е било заместник-министър на културата (Георги Стоев), на когото са възложени функции точно по Закона за културното наследство. "Това лице е било адресат на цялостната кореспонденция с Министерството на културата за съгласуването на инвестиционния проект във всички фази за обект "Реставрация и консервация на дворец "Евксиноград" и прилежащия му парк" в периода септември 2011 г. – май 2012 г. Или това дава на участника огромно предимство под формата на детайлна информация за всеки от обектите и съответно възможност за кандидата да се подготви от по-рано и по-добре", се казва в документите на сайта на Агенцията за обществени поръчки.

Единственият

Така в надпреварата остава само обединението "ПГС-Екса" и комисията решава да прекрати процедурата. "Екса" е една от малкото строителни компании, специализирани в реставрацията. Оттам коментираха пред "Капитал Daily", че обжалват прекратяването на процедурата.

"В протоколите от работата на комисията за избор на изпълнител липсват мотиви за прекратяването на процедурата", коментират от "Екса". "Всички членове на комисията са подписали без забележка и без особено мнение протокола за класиране на първо място на обединение "ПГС-Екса", обясняват от там.

Ако се организира нова процедура за избор на изпълнител, сроковете на конкурса по закон са такива, че ще бъде изпуснат крайният срок за финансиране на проекта. За да се усвоят европейските пари, той трябва да бъде завършен до края на 2014 г., като времето на самата работа по обекта не може да бъде по-малко от 300 дни. Тоест има реален риск да се загуби осигурено европейско финансиране, при положение че дворецът има нужда от ремонт. По думите на представител на "ПГС-Екса" сутеренът там е наводнен, с което е нарушена устойчивостта на сградата. Покривът и фасадата също са увредени, амортизирани са ВиК и ел. инсталациите, а конюшнята е неизползваема.

"Екса" все пак ще има работа по обекта, но по втората му част – парка. За реконструкцията му компанията участва в консорциум "Паркове Евксиноград" заедно с "Пътстрой Бургас". До конкурса в тази му част е било допуснато още едно обединение - "Евксиноград - Парк". За този лот от поръчката обаче има две жалби в КЗК – на загубилото обединение и на "Холдинг Пътища – ПСП – Пътно строителство".