Кървав Рамазан Байрам в Ирак

1000 са загиналите по време на свещения месец, 80 са убитите само в деня на Рамазана

По последни данни 80 са убитите във вълната от атентати в Ирак, пише Ройтерс. Дванайсет от нападенията бяха извършени в райони с преобладаващо шиитско население в Багдад, където на пазари, оживени улици и паркове избухнаха 12 взривни устройства. В експлозиите бяха убити 57 души, а над 150 бяха ранени.

Вълната от нападения стана по време на празника Рамазан Байрам, с който приключва свещеният месец Рамазан. За Ирак това беше един от най-кръвопролитните празници от години насам. Над 1000 души загинаха само през юли, което е най-печалната статистика от 2008 г. насам, сочат данни на ООН.

Междувременно САЩ осъдиха извършителите на смъртоносните атаки в Ирак в събота и ги определиха като „врагове на исляма”, предаде АФП.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Джен Псаки обяви награда от 10 милиона долара за залавянето на лидера на "Ал Кайда" в Ирак Абу Бакр ал Багдади. Предполага се, че той укрива в Сирия. По думите на Псаки Бакр ал Багдади носи лична отговорност за серията от терористични атаки в Ирак от 2011 г. насам, включително за операцията срещу затвора Абу Граиб в околностите на Багдад и за нападението срещу министерството на правосъдието.