Агенция "Митници" удари нелегалните казани за ракия

Само за седмица от ведомството са издали над 13 акта

"Само за седмица служители на Митница Русе разкриха 13 нелегално действащи системи за дестилация на етилов алкохол. Похвалиха се от Агенция "Митници". Всичките казани са хванати в работен режим и са иззети или там, където това е невъзможно, са запечатани и оставени на отговорно пазене, като са им взети капаците и лулите, съобщават още от ведомството.

Най-големи нарушения има в селата Яребица и Паисиево, Силистренско. В една нелегална пивоварна в Яребица са работели три казана едновременно с обща вместимост 650 литра, а в Паисиево - два казана с обща вместимост 220 литра.

В нарушение на Закона за акцизите и данъчните складове етилов алкохол са произвеждали и в селата "Две могили" и "Красен", Русенско. Нелегални казани са изловени и в  разградските селища - Дряновец, Лозница, Бели Лом, Киченица и в село Правда, Силистренско. Общото количество задържан алкохол е около 50 литра. На всички нарушители са съставени актове и ще им бъде търсена отговорност по административен ред.

"Месец август обикновено е един от пиковите за този вид нарушения период, тъй като това е времето, когато основно се изварява кайсиевата ракия", обясняват от Агенция "Митници".