Сайт обира наивници чрез здравни съвети

Най-доброто от печата

11-08-2013, 06:31

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Обаждането за въпроси е с добавена стойност на цена от 96 стотинки с ДДС.

Интернет сайт "хваща" неинформирани българи, които искат да се сдобият с европейска здравноосигурителна карта. Желаещите да получат информация за издаването на документа могат да звънят на специален номер, където разговорите се таксуват по 96 стотинки на минута.

Това показа и проверка на "Труд" след като в редакцията бяха подадени няколко сигнала от опарени граждани. Нямаше да има нищо смущаващо, ако същата информация не се осигуряваше напълно безплатно на горещата линия на здравната каса - 0800 14 000.

Интересното е, че щом човек напише в търсачката google - "европейска здравноосигурителна карта", първият посочен документ е именно на въпросния сайт - "www.ezok.bg". В нито един от публикуваните материали в него обаче не става ясно кой го поддържа. 

Всички качени текстове са с източник или Националната здравноосигурителна каса, или Националната агенция за приходите. 

Само че когато човек кликне върху рубриката "Контакти", пред него се появява прозорец с възможност за задаване на въпроси по издаването на картата чрез имейл, но и чрез телефон за информация - 0900 63 000. А под него е изписано: "0,80 лв. без ДДС на минута". Щом се обадихме на номера, веднага чухме гласово съобщение: "Това е обаждане с добавена стойност на цена от 96 стотинки с ДДС. Таксуването ще започне след сигнала."

Потърсихме коментара на НЗОК по случая. "Не сме запознати със съществуването на подобен сайт. Затова нека всички българи ползват само този, който е на институцията ни. На него те ще открият цялата информация, която им е нужна", заявиха от там. От касата апелираха осигурени или не, хората да търсят съветите на експертите на НЗОК на отворените за целта линии.

Цялата информация за безплатните услуги и дейности, които осигурява Националната здравноосигурителна каса, може да откриете на интернет адреса : http://www.nhif.bg.

Още на началната страница в рубриката "Вие питате" - "Издаване на Европейска здравноосигурителна карта", може да откриете необходимото заявление за издаването и указания за попълването му. 

Поместен е също и списъкът на всички пунктове в държавата, където се издава важният документ, гарантиращ безплатна спешна и неотложна помощ на територията на Европейския съюз.