Цацата с 2170% надценка от борсата до кръчмата

Най-доброто от печата

10-08-2013, 08:09

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Плато от 600 грама с морски дарове върви по 60 лв.

Порция от 300 грама цаца удари тавана на цените по морето, като се предлага в престижните заведения по 10,90 лева, става ясно от проверка на „Монитор” по ресторантите във Варна в най-отпускарския месец – август. Златната рибка носи на кръчмарите по 2170% печалба от борсата до чинията на клиента. От борса за морски продукти копърката се купува в кашони по 10 кг на цена 1,60 лв. за кило с платен ДДС, сочи справка в ценовата листа на тържището. Изпържена във фритюрника, чиято мазнина не се сменя особено често, дребната риба излиза с цена 36,33 лв. за кило

 

Рибата на народа поскъпва до 10 пъти, ако е купена от рибарите край Варна. Надценката е значително по-малка, когато хрупкавият деликатес се поръча в капанчетата по Крайбрежната алея, където порция от 250-300 грама се предлага за 3,90 лв.

 

В пика на сезона в курорта Златни пясъци обаче вече цените са златни, а кръчмарите се оправдават, че ол инклузивът им изяждал клиентелата. Не помагат и търговските хватки, при които в други години са връзвали бюджета, като са раздавали безплатно пиво към всяко поръчано блюдо. Сега една малка наливна бира струва 2,50 лв., голямата е 4 лева, а чаша вино - 3,90. Все пак кръчмите се надпреварват с обяви за промоции и отстъпки, като най-популярни са „поръчваш една, получаваш две”, „всяка трета бира – безплатна”, „поръчай вечеря – бирата е от нас”.

 

Кръчмарите дават и малка текила като бонус към пивото, което туристите изпиват при тях, като се надяват да повторят поръчката и да замезят с нещо.

 

Собствениците на заведения по комплексите масово се оплакват от липсата на достатъчно клиенти, като руснаците са най-желаните им гости. Те обичат нашата храна и поръчват, без да се съобразяват с цените. Когато са доволни, оставят и добри бакшиши. Затова по заведенията с най-големи букви са надписите на руски. Иначе порция от 300 г сафрид, който е дефицит в жегите, струва 10,90 лева, колкото излиза цацата в отбраните заведения. На рибната борса цената за килограм е 6-7 лева. Толкова върви и чернокопът. Порция заргана пък е 17,90 лева. Салатите започват от 3,50 лева и обикновено достигат до 8,50 лв., а 50 г ракия към зеленчуковото предястие е 2,50 лв., ако е отлежала струва 4,50 лв. Средната цена на различните месни и зеленчукови супи е 3,50 лева, по толкова върви и купичка таратор, който вече е добре оценен от чуждестранните гости.

 

Плато от 600 грама с морски дарове върви по 60 лв.

 

а порция калкан е през този месец във Варна по 26,50 лева, като килограм от деликатесната риба в магазина е 25-30 лева. Половинка пиле, поръчано в крайбрежно заведение, излиза 16,90 лв. Заведенията в морската столица предлагат в менюто си и сьомга за 21,99 лв., както и панирано филе от акула по 17,99 лв. Ако курортистите предпочитат да хапнат набързо, изборът е обичайният за улицата - парче пица е 3 лева, един хотдог се предлага за 4 лева, сандвичите и дюнерите са по 5-6 лева, а цената на палачинките започва от 2,50 лв. и върви нагоре, в зависимост от локацията на заведението. За да удовлетворят вкусовете на най-ценните си клиенти – руснаците, във Варна са се изучили да правят вкусни пелмени. Тяхната цена се е заковала твърдо на десетачка.