Орешарски тръгва на обиколка при кметовете, пита за нуждите им

Най-доброто от печата

10-08-2013, 07:41

Снимка:

Йордан Симеонов

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Първата визита от обиколката на премиера ще е в Благоевград в понеделник

Премиерът Пламен Орешарски започва обиколки из страната, за да се среща с кметовете, научи “24 часа”. Целта е министър-председателят да успее да се види с максимално голям брой кметове до есента, когато трябва да бъде подготвен бюджетът на страната за 2014 г.

След разговорите си с кметовете Орешарски щял да има по-добра представа какви са нуждите на общините за следващата година и какво финансиране да бъде предвидено за тях. Първата визита от обиколката на премиера ще е в Благоевград в понеделник. Там той ще има среща с всички кметове от областта.

Подобни разговори Орешарски вече имаше с кметовете от Кюстендилска област след срещата си с македонския премиер Никола Груевски. Тогава той им обеща по-голяма децентрализация на финансите в страната.

Премиерът има покана и за среща с патриарх Неофит за празника на Голяма Богородица на 15 август. Очаква се Орешарски да присъства на празника в Троянския манастир, където бе погребан патриарх Максим. Министър-председателят е поканен да участва и в литийното шествие по изнасянето на чудотворната икона на Богородица Троеручица.

Искат от премиера доброволци да ловят контрареволюционери на Джордж Сорос

Предупреждения за контрареволюция, финансирана от олигарсите, чу вчера премиерът Пламен Орешарски на среща с представители на протестиращите през февруари и контрапротестиращи в момента. На разговора присъства и вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев.

“Ние през февруари направихме революция, която свали ГЕРБ. Сега тече контрареволюция на олигарсите”, заяви Нина Гергова от коалиция за протеста. За тайни квартири в София, в които се настанявали протестиращите от провинцията, предупреди пък Спас Колев от движение “Свободни, можещи, силни”.

“Поискахме да ни разрешат да направим доброволни отряди за разкриване и залавяне на организаторите на контрареволюцията, които обслужват Джордж Сорос”, заяви пък лидерът на “Свобода” Бисер Миланов-Петното. Той е сочен за един от главните провокатори на размирици по протестите и на няколко пъти бе арестуван от полицията. Петното призна, че не е получил отговор на искането си. То било негова идея, защото не следвал чужди пътища. “За да вървя по собствен път, заради това не съм прочел и една книга през живота си”, обяви още Миланов.

“Това, че съм лежал в затвора, не означава, че не съм гражданин”, заяви той като обяснение за присъствието си на срещата на Орешарски и Йовчев с граждански организации. На нея било потърсено и обяснение от премиера защо бави уволненията в държавни фирми и агенции.

Самият Орешарски след срещата се ограничи с кратък коментар, че на разговора били обсъдени широк кръг от въпроси.

Преди началото на срещата пред МС се появи група от “Протестна мрежа” с тениски, искащи оставката на правителството. Те не влязоха да говорят с Орешарски.