Световна класация: Левът по-красив от долара, украинската гривна №1

Най-доброто от печата

10-08-2013, 07:30

Снимка:

Уикипедия

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Украинската гривна се споменава за първи път в исторически документи от XII век.

Българският лев изпревари американския долар и се нареди след еврото в класацията за най-красива валута в света, изготвена от Комисията по естетика на Международната финансова банка в Швейцария, предаде ИТАР-ТАСС.

На първо място специалистите поставиха украинската гривна, следвана от австралийския долар, еврото, лева и американския долар.

Гривната оглавява тази класация за втори път след 2008 г., когато подреждането беше идентично и българските пари бяха обявени за четвърти по красота.

В оценката на повече от 50 валути експертите са имали предвид естетиката на дизайна, покупателната способност, историческата значимост на хората, чиито портрети са принтирани на банкнотите, както и продължителността на употребата им.

Украинската гривна се споменава за първи път в исторически документи от XII век. Валутата е въведена повторно през 1918 г., а от септември 1996 г. тя е официална валута на страната. От едната страна на банкнотите са изобразени исторически личности, а от другата - архитектурни забележителности.