Най-тежките храни за обяд

Животът

10-08-2013, 06:00

Снимка:

BulgariaUtre.bg

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Топ 10 на най-неразумните ястия, които можете да изберете за свой обяд

Има много храни, за които единодушно всички се сещаме, когато мислим за обяд, но повечето от тях не само, че не са здравословни, но и ни карат после да се чувстваме подути, тежки, да имаме киселини, пише tialoto.bg. Всички те са лош избор, който би било добре да замените с пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, за да имате много повече енергия и да се чувствате по-добре през целия си следобед. Ето ги и тях:

1. Бургер с пържени картофи.

Сандвич с разумен размер сам по себе си не е толкова лош вариант, но модерните бургери, които са пълни с какво ли не (бекон, майонеза, кашкавал, сирене, кетчуп) са истинска калорийна бомба, особено в комбинация с порция пържени картофи. Подобно меню съдържа толкова много мазнини и излишни калории, които трудно ще изразходите в рамките на деня, а тези, които не изразходите, ще ви се натрупат около талията със сигурност. Освен това този обяд със сигурност ще повлияе негативно на вашата производителност през следобеда.

2. Готови студени сандвичи от хранителния магазин.

В почти всеки хранителен магазин ще откриете някакъв вид сандвич, който е удобен за обяд в движение. Но, повечето предварително направени сандвичи съдържат нездравословни консерванти, които ги запазват в добър търговски вид по-дълго. В допълнение, те съдържат нездравословни мазнини, подсладители и други добавки. Ако искате сандвич, отделете си време и идете на място, където ще ви го направят на момента.

3. Мъфини, кифли, кроасани.

Кифлите и кексчетата са вкусна, макар и калорична закуска, но за обяд не са добра идея. Повечето кифли и мъфини са направени от бяло брашно, захар и масло, които са нездравословни за вас и ще повишат глюкозата в кръвта ви, от което пък ще ви се доспи.

4. Задушени картофи.

Когато на човек му се приядат картофи, той смята, че задушените и печените са по-здравословен вариант от пържените. По принцип е така, но дори тези картофи имат висок гликемичен индекс, който ще ви накара да се чувствате уморени, тъй като ще предизвикат бърз скок в кръвната ви захар.

5. Солени бисквити.

Много хора смятат, че като залагат на солените, а не на сладките бисквити, те всъщност хапват здравословно. Дори солените са пълни с добавки, мазнини и брашно. По-добре се придържайте към пълнозърнестите бисквити, направени от елда или лен.

6. Пакетиран обяд в опаковка.

Има някои удобни пакетирани тавички със съдържание на някакъв вид месо и салата, които изглеждат супер здравословно. Но и те съдържат консерванти, а и са пълни със сол, която подобрява вкуса и тайноста на продуктите. Освен това пластмасовите опаковки са изработени от поливинилхлорид (PVC или винил) и химикали, които доказано увреждат белите дробове и водят до наддаване на тегло. Следователно трябва да избягвате всякакви пакетирани ястия за обяд.

7. Пица.

Всеки човек обича едно-две парчета пица за обяд, но те съдържат над 500 калории. Ако добавите към пицата и сода, то вие значително увеличавате калориите. Пицата се прави от брашно, следователно води до загуба на енергия и производителност през целия следобед.

8. Рогчета/гевреци/баници.

Те също повишават нивото на кръвната захар, тъй като съдържат бяло брашно и може би захар. Освен това, често се правят в прекалено голям размер и човек преяжда без да осъзнава.

9. Енергийни барове.

Повечето хора смятат, че тези барове са здравословни. Те би трябвало да дават енергия и да снабдяват тялото с хранителни вещества, но повечето от тях са обогатени с бяло брашно и фруктозен царевичен сироп или захар. (Всичко това води до скок на кръвната захар). Някои енергийни барове са с високо съдържание на наситени мазнини. Освен това те няма да ви нахранят. Ще се почувствате гладни отново в рамките на един-два часа.

10. Смутита/шейкове.

Доста хора вярват, че смутитата са по-добър вариант от хамбургерите, когато става въпрос за обяд и това е очевидно. Въпреки това, тази вкусна напитка няма да ви снабди с енергия за целия следобед, но ще ви снабди с добро количество калории. Изпиването на едно смути за обяд ще ви накара да прегладнеете доста до вечерта и да се нахвърлите лакомо на съдържанието в хладилника. Този режим, спазван в по-дълъг период, е гаранция за качване на наднормено тегло.