10-11 август: Юпитер vs. Плутон

Слънце в Лъв, Луна във Везни

През уикенда звездите са ни отредили много малко време за почивка, най-вече в събота, когато ще можем да се наслаждаваме на пълноценен отдих до ранния следобед. Използвайте това време, за да се освободите от суетата на ежедневието. Посветете сутрешните часове на себе си и семейството си. Взаимодействието с околния свят няма да протича според очакванията ни, което може да породи огорчение. Спестете си го и се отдайте на задушевно общуване с най-близките! Едва във вечерните часове, живя интерес и спонтанното общуване ще могат да отговорят на надеждите очакванията за споделен приятни мигове в приятелска и светска среда. В настроенията ни обаче, ще започне да се промъква напрежение, което ако не бъде овладяно, може да ескалира в остри конфликти с неприятни последствия.

Луната отново е в кардинален знак, и задейства ключовата за август конфигурация, образувана от напрегнатия обмен между Юпитер, Плутон и Уран. Дори да ви се струва, че събитията и тенденциите които наблюдаваме сега са моментни или изненадващи, те в никакъв случай не са краткосрочни, а и коренте им вероятно потъват далеч в миналото. Опозицията между Юпитер и Плутон, е фаза /кулминация/, в развитието на 12 годишен цикъл между двете планети, чието начало бе през 2008г. Този цикъл обикновено засяга мащабни обществени тенденции, най-вече в областта на икономическите и финансовите взаимоотношения, но той неминуемо придобива съвсем личен характер, когато засяга важни точки в хороскопа или повлиява житейски теми с които е свързан.

Юпитер се стреми към разширение, а Плутон към трансформация и изменения. Сега тези два принципа се противопоставят един на друг и по твърде груб, дори насилствен начин, могат да отстранят всичко нежизнеспособно в живота ни. В името на прогреса, разбира се, но ние често не виждаме крайната цел, особено когато постигането и е свързано с първоначално поражение.
В световен мащаб обмена между Юпитер и Плутон засяга финансово -икономическата сфера и е свързан с проблемите на икономическата реалност в която се намира света сега, след започналата през 2008 световна финансово -икономическа криза. Финансите, разпределението им и властта върху тях, са онези въпроси които се налага да бъдат преразгледани, а правилата и структурите на които се подчиняват-трансформирани. Уран дава възможност, или по скоро не оставя никаква друга възможност, освен изискването на собствената си природа-изменения, иновации и отстраняване на уродливото и морално остарялото. Така, независимо дали става въпрос за личните ни съдби или за еволюцията ни като общество, всички ние сме "поканени" да участваме в разрушаването на старите матрици и създаването на нови. Можем да приемем и доброволно да участваме в процеса, а можем и да се съпротивляваме или да оставим съдбата и обстоятелствата да решават вместо нас.

Запазването на статуквото ще бъде невъзможно, а неутралитета в и бездействието в момента могат да ни струват скъпо. Опозицията между Юпитер и Плутон не е временна конфронтация, а процес с няколко повторения - август 2013, януари 2014 и април 2014. само сега обаче имаме на разположение и подкрепящата енергия на големия воден тригон и най-вече на Сатурн, който сега ни позволява да контролираме промените и процесите свързани с тях. Действието на тези смекчаващи фактори ни позволява сега да извършим плавна промяна си приемливи, разумни загуби и ни дава възможност да поемем отговорност за бъдещето си.

Разбира се в пика на процесите обичайно реагираме твърде емоционално на натиска, който чувстваме отвън и отвътре. А емоциите не са добър съветник. Затова е добре да се концентрираме в осъзнаването, а не в действията. почивните дни ни осигуряват добра среда за размисъл. А и достатъчно време за да узреем за мисълта че светът в който сме свикнали да живеем се променя и статуквото не може да бъде съхранено. Стремежът към ускорени  промени също крие опасности, тъй като лесно може да ни подведе да приемем желаното за действително или да отстраним от живота си ценното, наред с излишното. А обещаващите перспективи и ценните находки могат да се окажат доста разочароващи. Затова пожелавам на всички достатъчно време и здрав разум за правилната оценка на тази сложна и трудна за всички ситуация.