Кадиев зове съпартийците си да не се самоубиват ритуално

Нека свикаме извънредното заседание за ветото върху бюджета до 7 дни, приканва ги той

"БСП не може да си позволи да актуализацията на бюджета да бъде блокирана". Това написа на страницата си във Facebook червеният депутат Георги Кадиев. Според него, ако управляващите протакат гласуването по ветото на президента Росен Плевнелиев върху актуализацията на бюджета повече от 7 дни, от ПП ГЕРБ ще използват процедурни хватки, за да не позволят Законът да бъде прегласуван. Това  ще е равно на политическо самоубийсто за БСП, смята Кадиев.

"Президентското вето е със слаби аргументи, но фактите са факти. Има вето, има подписи за свикване на извънредна сесия на парламента съгласно чл. 78 на Конституцията. Съгласно чл. 43 от Правилника на НС това заседание трябва да е в рамките на 7 дни, вкл. и по време на ваканция.

И ако ГЕРБ се държи като отчаяна опозиция и с процедурни хватки опитва да блокира актуализацията, БСП НЕ МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ ТОВА. Актуализация на бюджета е израз на воля за промяна на приоритетите, за разграничаване от бюджета "Дянков". Не може сега да бягаме от защита на тази актуализация. – изтъква Кадиев. „Заседание трябва да има в рамките на 7 дни, ние трябва да опитаме да съберем максимален брой депутати, да отидем на гласуване, и каквото стане.

Всякакви процедурни похвати от рода да отлагаме заседанието или да се съберем, но да не се регистрираме, за да няма кворум за започване на заседанието биха били ритуално самоубийство. Ще повлекат искания за оставка на председателя на парламента, ще дадат храна за протести и ще се пишат на сметката на БСП”, опасява се той.

"Ако ветото бъде отхвърлено, добре. Ако не бъде, поне ще стане ясно кой на коя страна е. И ще направим нова актуализация през септември, вече и на базата на повече информация за приходите", написа Кадиев в социалната мрежа.

В сряда колегата му Антон Кутев обяви официалното намерение на БСП тепърва да започне нови разговори по темата за ветото, а председателят на парламента Михаил Миков осигури удобното време за това, свиквайки извънредното депутатите на 30 август. Кадиеве е първият представител на "червените", който заяви че заседанието не търпи отлагане.

Припомняме, че 77 депутати от ГЕРБ внесоха в деловодството на Народното събрание необходимия брой подписи по правилник за свикване на извънредно заседание.