Само у нас има протести при отпускане на колана, оплака се Орешарски

"Няма да добавим и една стотинка към вече съществуващия държавен дълг, дори ще го намалим"

"Ние сме вероятно единствената страна в света, където има хора, които протестират срещу "отпускането на коланите". Това каза на неформална среща с журналисти премиерът Пламен Орешарски във връзка с ветото на президента върху актуализацията на бюджета, предаде "Стандарт".

Премиерът смята, че у нас нещата са объркани и затова са уникални. Той посочи, че въвеждането на строга финансова дисциплина в Италия, Гърция, Испания и Португалия е довела до масови протести.

"Ние предлагаме разхлабване на фискалната система, увеличаване на бюджетния дефицит и повече пари за социални плащания и това предизвиква протести", каза Пламен Орешарски. Той  допълни, че неговите колеги от Европейския съюз не можели да повярват на това.

По думите на Орешарски - връщането на бюджета от президента се прави с политически, а не финансово-икономически причини. И допълни, че не е проблем да работи и по бюджета, направен от Симеон Дянков. Но през октомври ще свършат парите за редица предвидени разходи, сред които и социални плащания и връщане на ДДС.

На практика правителството няма да тегли нов дълг. За предстоящи падежи ще се направи поредното рефинансиране, обясни Орешарски. "Няма да добавим и една стотинка към вече съществуващия държавен дълг, дори ще го намалим", посочи той и обясни, че за да се платят 800 млн. лв. към кредиторите, ще се вземе нов кредит, точно колкото е плащането. Ако има остатък, той ще отиде във фискалния резерв, каза още Орешарски.

"Като слушам напоследък мненията за промените в бюджета, ставам все по-спокоен, защото виждам колко много експерти по тази сложна материя има в България", пошегува се министър-председателят.

Той съобщи, че Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР, ще бъде реформиран, така че да стане работеща структура.

"Не съм привърженик към Министерски съвет да има агенции", каза още Орешарски, но не уточни кои структури смята да изчисти.