Български учени предупредиха за опасно близък астероид

Космическото тяло бе открито едва вчера

Нов астероид премина близко до Земята тази сутрин малко след 8ч. на разстояние само от 198 хиляди километра - почти двойно по-малко от разстоянието до Луната.

Това е първия по рода си прихванат от българи обект, за който се изисква официално да бъдат проведени допълнителни наблюдения от астрономите по света. Малко по-късно обаче се оказа, че тялото е било вече наблюдавано няколко дни преди това от американски астрономи и не представлява заплаха за Земята.

Космическото тяло бе открито едва вчера от испански учени. НАСА изчисли, че астероида, наименуван като 2013 PS13, представлява заплаха за Земята като най-близко ще премине през 2080г. и 2096г. - тогава ще е само на няколко хиляди километра от нашата планета. Все пак той е в диаметър само от 10 метра, т.е. е сходен по размери с този паднал над руския град Челябинск, и дори да падне на планетата ни, последствията няма да са апокалиптични.

Нашите учени от обсерватория "Звездно общество А79" наблюдаваха астероида цялата нощ, защото имено наблюденията в най-голямото сближение могат да дадат и най-точна информация за движението на тялото. Според изчисленията на д-р Филип Фратев, на базата на новите наблюдения, периодът на въртене на астероида около Слънцето се е променил с по-малко от 1%, но близостта му до Земята в момента остава същата.

Само преди няколко дни нашите астрономи предупредиха и изчислиха орбиталните елементи на друг астероид още преди неговото официално оповестяване. По този начин те уведомиха нашите медии един ден преди големите световни информационни агенции, а  изчисленията им се оказаха верни.

Зачестилите сближения на астероиди със Земята имат и своето научно обяснение, което наскоро беше оповестено и се оказа, че вероятността за сблъсък на астероид с нашата планета е най-голям от август до октомври.