По-малко пари за 200 клинични пътеки

Най-доброто от печата

09-08-2013, 08:10

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Българския лекарски съюз (БЛС) започнаха ревизия на цените им

Над 60% от клиничните пътеки или близо 200 от всичките 300 са недофинансирани. Затова експерти на Българския лекарски съюз (БЛС) започнаха ревизия на цените им, съобщи вчера пред "Труд" председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов.

"Според нас в Националния рамков договор за догодина цените на поне 30% от всички пътеки трябва да се актуализират, като ръстът им задължително да е между 10 и 15 на сто", обясни д-р Райчинов. Той посочи, че силно недооценени са парите за хирургичните интервенции, за гастроентерологичните, педиатричните, пулмологичните и др.

"Ако повишението е под 10-15%, то тогава от него няма да има никакъв ефект и няма да се спрат свръххоспитализациите (б.р. - завишен прием в болница)", каза още д-р Райчинов. И тъй като болниците не могат да покриват разходите си с реалните средства, получавани от здравната каса, те правят оборот, тъй като това е начинът им за оцеляване.

В началото на следващия месец започват преговорите на лекарския съюз със здравната каса за новите стойности и обеми на пътеките за догодина. "Дотогава трябва да получим отговор дали държавата ще продължи здравно да осигурява децата върху половината от минималния осигурителен доход (т.е. върху половин вноска), ще направи ли промяна, та да им плаща пълната осигуровка, или ще продължи да следва някакъв статистически принцип, както обясняваше "скатаването" Симеон Дянков", каза още председателят на БЛС.

Ако държавата си изпълни ангажимента към децата до 18 г., то в бюджета на касата догодина ще влязат допълнителни 330 млн. лв. В предишния парламент по предложение на синия депутат д-р Ваньо Шарков ГЕРБ бяха гласували държавата да започне да плаща за здравето на децата цяла вноска, но през есента на м.г. отмениха решението си. От Министерството на здравеопазването заявиха, че становище по казуса ще дадат след предстоящо обсъждане. А от финансовото ведомство добавиха, че не могат да коментират темата, тъй като от ресорното министерство не са предлагали децата вече да се осигуряват върху целия минимален доход.

Д-р Райчинов апелира още денталните дейности, които ще се заложат за 2014-а, поне за децата до 18 г. да бъдат напълно безплатни.