Мотивите на президента за ветото имали политически характер

Това се посочва в позиция на финансовия министър Петър Чобанов

Мотивите на президента за налагане на вето имат чисто политически характер и са пример за явно политическо позициониране, което се разминава с функцията обединител на нацията.

Това се посочва в позиция на министъра на финансите Петър Чобанов във връзка с моривите на президента Росен Плевнелиев да върне за ново обсъждане разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2013 г. 

Не може да бъде споделена икономическата логика на изложените от президента мотиви за налагане на вето върху Закона за бюджета за 2013 година. В мотивите не са изложени и аргументи от правен характер, които да налагат упражненото от президента отлагателно вето, се казва още в позицията на финансист номер 1.

Чобанов посочва, че ако не бъде актуализиран държавният бюджет, правителството ще бъде изправено пред обективно неизпълнима цел за приходите, т.е. за останалите шест месеца трябва да се съберат с 1,4 млрд. лв. повече спрямо второто полугодие на 2012 година.
"Това означава, че през втората половина на 2013 г. приходните администрации следва да постигнат ръст спрямо същия период на 2012 г. в размер на 13,7% и то при ревизирана прогноза за растежа на БВП от 1,9% на 1,0%. Посочените данни показват категорично невъзможност за спазване на заложените параметри в закона и отлагането на неговата актуализация само ще отложи временно проблемите без да е налице възможност за решаването им."

Ветото е най-сериозният инструмент за реакция, но в случая се използва за възпрепятстване и забавяне на изпълнението на програмата на правителството, насочена към предсказуемост, изрядност в отношенията и солидарност към уязвимите социални групи, се посочва още в позицията на министъра на финансите.