Правителството работи прозрачно, твърди Бобева

"За пръв път то посочва за какво ще харчи парите си"

Няма план "Б", вчерашното заседание на Министерския съвет приключи преди президентът да обяви ветото. Това каза пред БНТ вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева. Тя предположи, че следващата седмица Министерския съвет ще обсъжда този въпрос.

"Това не е първата корекция в бюджет, имало е и други. Правителството работи прозрачно и за първи път посочва какво ще бъдат разходени парите", смята вицепремиерът.

Бобева коментира още, че рисковете на настоящето правителство да изпълнява бюджета на предишното, е свързано най-вече със задачата им да възстановят нормалността между взаимоотношенията на държавата с бизнеса. Според нея не е редно държавата да не плаща задълженията си.

Само по Закона за обществените поръчки държавата е забавила 247 милиона разплащания, по над 4 000 договора, които са на малки, средни, големи фирми. Единственият отличник в това отношение е съдебната система, която няма нито един неразплатен договор по обществените поръчки, съобщи Бобева.

Енергетиката беше докарана до една много тежка финансова ситуация, посочи вицепремиерът и уточни, че това не е следствие на година или две, а от много години насам.

Енергетиката има нужда да се постави траен баланс – аз дълбоко вярвам, че тя се нуждае от това, което постигнахме с валутния ни режим. Трябва да има национална стратегия за десетилетия напред, смята Даниела Бобева.