15-годишната Ванина от Бургас с поздрав от Обама за отличен успех

Животът

08-08-2013, 10:00

Снимка:

BulgariaUtre.bg

Автор:

burgas.utre.bg

Всичко от Автора

Тя приета да продължи образованието си в най-престижната гимназия в 2,5-милионния полис

Ванина Граматикова е едва на 15, но вече има ценен приз, с който малцина могат да се похвалят - президентска грамота за постигнат отличен успех при завършване на прогимназия в Лас Вегас, пише в. "24 часа".
"Спечелвайки тази награда, вие сте показали дисциплина и вървите към академично отличие, а аз ви окуражавам да пренесете тези ваши качества напред във всичко, което вършите", пише в писмото, което Ванина е получила от Белия дом, собственоръчно подписано от Барак Обама.

В Щатите е традиция след завършване на определена образователна степен най-добрите да получават поздрави лично от президента, знаех, че моята дъщеря се справя отлично с всичко, но не очаквах толкова високо отличие, признава гордият татко.
Преди 9 години семейството на Петко Граматиков решава да емигрира в САЩ. Причината е спечелена зелена карта от съпругата му.

Така Граматикови с двете си дъщери се озовават в Лас Вегас.
По това време Ванина не знае думичка английски, а след няколко месеца й престои да стане първокласничка в далечната страната.
Намерихме си къща в едни от кварталите, тя се запозна с едно от съседските деца, имам чувството, че научи езика буквално за няколко дни, разказва Петко.

Междувриеменно той се разделя със съпругата си, но се преборва Ванина да остане при него. Работи като таксиметров шофьор и изцяло е посветил живота си на развитието на дъщеря си. Гордее се, че на Ванина всичко й се отдава с лекота.

Английският ми е изключително лесен, харесвам и мататематиката, може би защото там винаги има ясен отговор, разсъждава момичето. На есен започва да научи испански, амбицирана е да усвои поне още два езика.
Заради отличния си успех е приета да продължи образованието си в най-престижната гимназия в 2,5-милионния полис, който образуват три близки града - Хендерсън, Лас Вегас и Норт Лас Вегас.
Селекцията там е много прецизна, всяка година приемат само 100 деца, казва гордият баща.

През малкото си свободното си време Ванина предпочита да излиза с приятелки, да танцува или да спортува - ходи на фитнес и плуване, играе волейбол.
Вече има ясна професионална цел. Решила е да стане адвокат по наказателни дела. Запалила се е от филмите. Но намеренията й са сериозни и е сигурна, че един ден ще има своя кантора.