Ограниченията на раждаемостта ще препънат Китай, смятат икономисти

Застаряването забавя икономиката на Поднебесната империя

Застаряването и намаляването на хората в трудоспособна възраст ще принуди Китай да отмени забраната за повече от едно дете в семейство. Това смятат икономисти.

Демографията дълго време беше главният съюзник на китайската икономика. Страната с най-голямото население на света се превърна в световна фабрика; първоначално в тази фабрика шиеха чорапи и палта, сега правят машини, индустриално оборудване, мебели и автомобили. Но от съюзник националната демография се превръща в неин враг: икономистите все по-често предупреждават китайските власти, че работната сила намалява с всяка изминала година, пише "Финмаркет".

Икономистите на "Морган Стенли" пък отчитат, че идеалното съотношение на възрастни, деца и граждани в трудоспособна възраст е съвпаднало с периода на икономически бум в Китай, а сега става все по-лошо и по-лошо.

Главният икономист на изследователския център на финансовата група "Номура" Ричард Ку предупреждава: демографията ще престане да бъде положителен фактор за развитието на китайския растеж и ще започне да оказва негативно въздействие върху икономиката.

По същество това означава, че "нацията ще се състари, преди да забогатее", пише в блога ZeroHedge.

Демографията, натрупването на капитал и производителността са трите най-важни фактора за растеж. Всичките тези три фактора са взаимно свързани, отбелязват още анализаторите.

 Според тях Китай вече е навлязъл в своя първи етап на демографски спад, а растежът на БВП започнал да се забавя на неговия фон.

Три са факторите, които говорят, политиката "едно семейство - едно дете" по-скоро ще остане в миналото:

Статистиката показва бързото влошаване на демографската картина: увеличават се рисковете за дългосрочната социална стабилност на Китай и неговият икономически растеж.

Политиката "едно семейство - едно дете" е остаряла и изключително непопулярна в страната. Нейната отмяна ще бъде подкрепена от всички жители на Поднебесната империя.

Президентът Си Цзинпин и министър-председателят Ли Къцян ще използват отмяната на тази политика, за да повишат своя авторитет, да покажат своята решимост и да убедят китайците, че те наистина имат "пътна карта" за реформи.

Това обаче няма да се случи тази година. Президентът и премиерът имат цяло десетилетие, което е пред тях, и най-вероятно реформите ще започнат през 2014 и ще се ползват с подкрепата на елита, отбелязват анализаторите.