Няма драма, и Желю Желев е връщал Закона за бюджета, припомни Плевнелиев

Политика

07-08-2013, 15:21

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Очаквано, Плевнелиев наложи частично вето

Моите аргументи за ветото са по целесъобразност, каза президентът

Президентът има право да налага вето върху всички закони, заяви държавният глава Росен Плевнелиев. Той припомни, че президентът Желю Желев вече е връщал за ново обсъждане Закона за бюджета.

"Моите аргументи за ветото са по целесъобразност. Имам резерви в приходната част и мога да съм полезен за един по-ясно разписан и по-конкретен бюджет", обясни Плевнелиев. По думите му - не е прецедент, че ще се върне с вето. Ще бъде прецедент, ако държавният глава има аргументи, има позиция и си замълчи.

"Най-добронамерено се опитвам да помогна. Свърших си работата за два дни", каза Плевнелиев. Според него не е проблем до края на август парламентът да чуе аргументите и да прецени.
"Не съм аз човекът, който е против социалния пакет, не съм аз този, който го спира, напротив – подкрепям го", подчерта президентът. "Моят апел и моите аргументи са в полза на повече прозрачност. Не съм аз този, който вкарвам разделителни линии. Работя за диалог и консенсус. Но консенсус се постига само при чуваемост на аргументите, а не налагане на сила. Аз съм за повече дебати и повече аргументи", заяви държавният глава и подчерта, че търси прозрачност по отношение на това за какво ще бъдат изхарчени 1 млрд. лв. заем. "
"По ветото, което наложих за Закона за СРС. Дали бяха чути внимателно моите аргументи? Не съм против реформата и създаването на нова институция за контрол. Не съм и срещу това да се създаде в парламента допълнителна комисия. Вместо да обвиняват моите юристи , за два часа отхвърлиха ветото. Чути ли бяха моите мотиви?", попита държавният глава.
На въпрос каква е разликата с актуализацията на бюджета по време на управлението на правителството на ГЕРБ през 2010 г. Росен Плевнелиев обясни, че е редно е да се учим от грешките.

"Днес съм президент. Дори и като министър си спомням много добре, че допълнителните пари, които се отпускаха за инфраструктурни проекти, бяха разписани до последния лев в самото министерство. Бяха публични.", каза той.

Държавният глава каза, че всички трябва да се променим за добро – разходите трябва да са публични и ясни.

"Когато едно министерство получава допълнително средства, трябва да е ясно кое е министерството и за какво ще изразходва средствата."

"Нищо не пречи през август месец да се каже на българските граждани за какво ще се похарчат допълнителните средства. Търся честност и конкретност за цялата сума за заем от 1 млрд. лв.”, каза още държавният глава.