Махленски скандал на първата изява на "Протестна мрежа"

Политика

07-08-2013, 15:04

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Бисер Петното бе изгонен от брифинга

Със скандал започна първата изява на обединените в социалните групи "Протестна мрежа". Като лица на протестите от последните 55 дни се представиха Иван Димитров, Лъчезар Косев, Асен Генов, Ясен Атанасов, Ивайло Захариев и Теодор Михайлов.

Прочулият се протестиращ Бисер Петното и движение "Свобода", към което се числи той, обаче бяха изгонени в началото на пресконференцията. Петното квалифицира Асен Генов, Ясен Атанасов, Ивайло Захариев и Жюстин Томс "провокатори", "мафиоти" и "идиоти".

Гражданите обясниха, че организаторите не искат да отговарят на конкретните им въпроси и проповядват робство сред българите, налагайки чужди интереси и загърбвайки проблемите на българите с бедността. Организаторите на пресконференцията пък скандираха през това време: "Оставка".

Ще повтарям днес една дума и тя е "оставка", заяви в началото на брифинга преди скандала Жюстин Томс от протестната мрежа на тема "Протестът проговаря", пише БГНЕС.

"Днес, 7-ми август, обявяваме създаването на протестна мрежа с основна цел - оставка на правителството със съхраняване и разрастване на протеста. Ще създадем максимално широк кръг от такива групи като нашата", това гласи официалният документ на "Протестна мрежа", който все още е в работен вариант.

След въпроса дали Жюстин Томс има връзка с известните имена от публичния живот Саша Безуханова и Цветелина Бориславова гръмна скандал, който продължи с надвиквания и извеждането от залата на представилите се като граждани.

В този протест има различни групи, но ние сме равни сред равни, каза Иван Димитров. Нашите оръжия са търпението ни, моралът ни, добави той. Протестната мрежа се създава с цел протестните групи да обменят информация и идеи и да се координираме за общи действия, за да изпълним целта си - оставка на правителството, посочи Лъчезар Косев.

Протестната мрежа ще продължи като инструмент на гражданското общество в България, без натрапено лидерство и политика. И начин да стигаме до консенсус, добави Косев. През тези 55 дни на протеста има пъстър кръг от граждани, включително и леви, десни, центристи, има и привърженици на екологичните движения, заяви блогърът Асен Генов. Не сме удавени в скрити, финансови интереси, подчерта той.

От третия ден изкристализира искането за промени в Изборния кодекс, да се засили контрола върху партийните субсидии и др. На принципа на китайската капка ние ще постигнем промени в полза за нормалните хора, посочи Генов.

От Протестна мрежа са категорични, че няма да правят политическа партия и нямат намерения да стават политици, а да играят ролята на сигнална лампа, когато политиците не спазват поетите ангажименти. В скоро време ще бъде създаде сайт, а "в един момент ще направим една бутикова телевизия, ако ни стигнат джобните пари", поясни и Ясен Атанасов.По негови думи нямамат нужда от особено финансиране, "защото разполагаме с подръчни и семпли средства, а когато се намерят някакви пари, като това да се плати наема на залата в БТА е постижимо за един приятелски кръг".

Нямаме единни отношения с Реформаторския блок, но част от хората при нас им симпатизират, отговори Ясен Атанасов на журналистически въпрос. Ако хипотетично някой реши, че се свързваме с него или със Саша Безуханова нека да е наясно, че ако имаме някакви отношения, то е - ако някои имат общи искания с нас могат да ни подкрепят, поясни той.

Ние тук не изчерпваме хората, които работят в протестната мрежа, сега сме ние тук, утре могат да бъдат други хора, каза Лъчезар Косев. Ние не сме лидери, които се опитват да наложат протестните идеи. Мрежата вече съществува, не я изобретяваме, нито налагаме, просто ще я облечем в някаква форма, разясни той. Дали ще има организации по места, как точно ще стане още не знаем, сега концентрираме идеята си - оставка и избори, продължи Косев. Ние не искаме да спускаме готови решения, каза той.

Банка манипулира изборните резултати чрез медиите, които притежава, аз протестирам, за да допринеса тази система с публични пари да се разпореждат частни интереси да бъде разградена, отговори Асен Генов на въпрос какви са отношенията им с ГЕРБ.

Нямаме дългосрочна стратегия да мислим какво ще стане след изборите, нямаме такава цел, подчерта Ясен Атанасов. Но политиците трябва да артикулират ясни послания, добави Асен Генов.