Не може да се говори за източване на ПОК "Доверие"

Общество

07-08-2013, 13:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Иво Прокопиев усвоил 100 млн. лв. от "Доверие"?

"Алфа финанс холдинг" с право на отговор за разследването на БГНЕС

Във връзка с разследването на БГНЕС, в което се твърди, че фонд "Доверие" е източван, от "Алфа финанс холдинг", поискаха право на отговор. Публикуваме го без редакторска намеса:

За втори път в продължение на няколко седмици по темата се изнасят множество неверни факти и се правят внушения, които категорично не отговарят на истината.

От статията не става ясно коя информация е от писмото на Комисията за финансов надзор и коя е допълнена от
редакцията.

"Алфа финанс холдинг" АД е холдингова компания, която оперира активно директно и чрез своите дъщерни дружества на българския капиталов пазар, като купува и продава пакети акции и дългови инструменти на различни български и чуждестранни компании. Холдингът работи на ежедневна база с всички по-големи участници на финансовия пазар в България.

Никога, обаче, експозицията ни към институционални инвеститори не е доближавала 100 млн.лв., а е била многократно по-малка.
“Алфа финанс холдинг” АД като финансов инвеститор често е било страна по договори за краткосрочни финансирания чрез репо сделки с публично търгуеми инструменти. Естествените партньори в такъв тип сделки, както и при емитирането на дългови цени книжа, са всички институционални инвеститори – пенсионноосигурителни компании, банки, различни по характер фондове. Дружеството е спазвало стриктно законодателството и ангажиментите си по репо договорите и няма такива, по които да е изпаднало в невъзможност да изпълни свое задължение. Изпълнили сме стриктно и всички административни мерки на КФН, дори и тези, които смятаме за незаконосъобразни. В началото на годината ние оспорихме безпрецедентните констатации на Комисия за финансов надзор за влошеното финансово състояние на "Каолин" АД като очевидно неверни и манипулативни. За нас и до ден днешен буди недоумение защо регулаторът, който съблюдава за защита интересите на цялата инвестиционна общност, е препоръчал продажба на инвестицията в "Каолин" АД само на конкретни инвеститори в компанията, а не на всичките и акционери.

Последвалата успешна продажба на мажоритарния пакет акции от капитала на „Каолин“ АД на „Кварцверке“ в края на месец май 2013 г. показва правотата ни и несъстоятелността на аргументите за влошеното състояние на „Каолин“ АД. Сделката е една от най-успешните в историята на българския капиталов пазар, като само за последната година цената на акциите на дружеството нарастна близо 2 пъти.

Според нас начинът, по който финансовият регулатор осъществява дейността си спрямо "Алфа финанс холдинг" АД и неговите партньори, е тенденциозен, незаконен и не работи за интересите на инвестиционната общност. Не случайно всички от споменатите административни мерки са оспорени по съдебен път.

Независимо от тяхната незоконосъобразност, всички те са изпълнени без изключение и в момента споменатите пенсионни фондове "Доверие" и "Алианц" нямат експозиция към никой от споменатите в статията финансови инструменти.

Странно защо това не е споменато в писмото на КФН. Не може да се говори за никакво източване, при положение, че за последната година в резултат на сделките с цитираните от КФН сделки с ценни книжа е генериран доход в размер на приблизително 1,9 млн. лева за двата фонда, съответно за осигурените в тях.

Комисията за финансов надзор през последната една година извършва целенасочена, незаконна кампания срещу дейността на Алфа финанс холдинг и единия от неговите акционери г-н Иво Прокопиев, като форма на репресия срещу независимата редакционна политика на изданията на "Икономедиа" – "Капитал" и "Дневник", където г-н Прокопиев е един от издателите. По-специално става дума за реакции след публикации за замесването на името на председателя на КФН г-н Стоян Мавродиев във връзка с подписи под документи,
свързани с пране на пари в хода на т.нар. дело "Брендо". Не е случаен фактът, че поредната кампания срещу групата с участието на КФН и т.нар. писмо се появиха само два дни след публикация по темата във в. "Капитал". Първата вълна проверки и наказателни мерки дойде също след публикации за делото "Брендо".

Съветът на директорите на "Алфа финанс холдинг" АД своевременно е сезирал Главния прокурор да направи проверка за злоупотреба с права, незаконно разпространяване на информация и пазарна манипулация от страна на КФН. Ще използваме и всички други допустими законови средства за да защитим бизнеса и доброто име на групата.

В заключение, отново искаме да възразим срещу факта, че не бяхме потърсени предварително за мнение и ни бе отнета възможността да опровергаем изнесената невярна информация. Разчитаме, че горното право на отговор ще бъде своевременно публикувано на равностойна позиция във вашата медия.