Плевнелиев казва ще наложи ли вето на актуализацията на бюджета

Държавният глава изрази резерви към някои от приетите поправки

Президентът Росен Плевнелиев ще обяви на пресконференция решението си дали ще наложи вето върху актуализацията на бюджета за тази година.

Преди два дни, в специално съобщение, държавният глава изрази резерви към някои от приетите поправки. За тях беше информиран и финансовият министър Петър Чобанов, който в понеделник запозна Плевнелиев с аргументите на правителството за актуализация на бюджета. Чобанов информира президента, че при евентуално вето кабинетът няма да може да прави социални плащания и да се издължи на бизнеса, за което в актуализацията са предвидени 140 млн. лв.

От своя страна Плевнелиев смята, че не трябва да се правят опити поемането на 1 млрд. лв. нов дълг да се оправдава с нуждите на социално слабите българите. Президентът подкрепя всички мерки за подпомагане на социално слабите, както и предвидените в актуализацията на бюджета 40 млн. лв. допълнително за най-уязвимите групи. Според него обаче тези средства са 4 на сто от предвидения нов дълг и е логично да се постави въпроса за какво са останалите 96%.

Получаването на допълнителни средства за семействата с деца с увреждания от 1 август не е свързано с евентуално вето е позицията на президента. Според него странно звучи и аргументът, че евентуално вето ще стане причина държавата да не се издължи на бизнеса.