Цената на въглищата нагоре от септември

Политика

07-08-2013, 09:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В "Мини Марица Изток" няма да има съкращения, обеща Драгомир Стойнев

Септември месец ще има промяна в цената на въглищата, заяви пред Нова телевизия министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Необходимо е да се вдигне цената на въглищата, тъй като три години и половина цената им не само че не е увеличена, тя е намалена, може би с цел да се фалира "Мини Марица Изток", обясни министърът и посочи, че когато отишъл на среща с миньорите те били притеснени за работата си.

Стойнев в категоричен, че в "Мини Марица Изток" няма да има съкращения, работниците ще си получават редовно заплатите и ще има увеличение на цената на въглищата.

Секторът трябва да се реформира, защото не е нормално аз като министър да определям цената на въглищата. Моята задача е да спася системата, посочи още енергийният министър и отново отбеляза, че заварва система, в която само през последните години дълговете са се увеличи с 1,5 млрд. лева.

Прави се проверка на абсолютно всички концесии в МИЕ, те са 491 и предупреждавам всички концесионери, че тези, които имат нарушения с годишния работен проект, както бе при мина "Ораново", при случай че не са плащали концесионни възнаграждения – ако има нарушения аз ще издам заповед за спиране на концесия.

Стойнев обаче уточни, че спиране на концесия не означава прекратяване на добива, концесионерът поддържа мината в добро състояние, няма право да уволнява работниците и трябва да изпълни всички изисквания по годишния работен проект.

На третия ден знаех какво се е случило в "Ораново", продължи Драгомир Стойнев. Нарочно не оповестих тази информация, защото спасителите бяха изключително напрегнати и това щеше да ги разконцентрира, а тяхната основна цел бе колкото се може по-скоро да стигнат до своите колеги, каза още икономическият министър.