Вигенин очаква президентско вето днес

Политика

07-08-2013, 08:38

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Институциите не трябва да налагат разделение, заяви външният министър

Очаквам президентът да наложи вето върху актуализирания бюджет, но това е неправилен ход. Конфронтацията, която се насажда от повече от месец, не е добре за българското общество. Това заяви по БНТ външният министър Кристиан Вигенин.

Днес в 14:00 часа Росен Плевнелиев ще заяви своето становище, като той вече изказа своите притеснения от допълнителния заем от 1 милиард лева.

"Важно е институциите да не насаждат разделение. Едно президентско вето ще засили разделението на обществото", категоричен е министър Вигенин.

"Ако това разделение и нарастваща пропаст между президент и правителство продължат, това ще се отрази и на мен като външен министър, и на него като човек, представляващ България в чужбина", заяви Вигенин, който подчерта, че за момента има добра комуникация с Плевнелиев по някои въпроси.

Според Вигенин, конфронтацията не е нещо добро и всеки, който е участвал в нея, не е излизал победител.

"Трябва да търсим съгласие, а не да продължаваме политика на конфронтация. Държавата не трябва да става заложник за егото на един политик и неговите лични амбиции. Това води до блокиране на държавата и не печели никой", заяви външният министър.

Той смята, че трябва да се подадат положителни сигнали към обществото, правителството и парламента, които да се върнат. "Президентът, който олицетворява единството на нацията, може да поеме тази инициатива. Той трябва да гарантира, че ще има минимум съгласия по най-важните въпроси", убеден е министър Вигенин.

Според него, ако на този бюджет бъде наложено вето, влизаме в сценарий, който ще свърши "зле за финансите и държавата". "Това вето може да не бъде преодоляно. Тогава ще работим по стария критикуван бюджет на Симеон Дянков. Това означава да не се извършват разплащания към бизнеса, да не могат да се посрещнат външните плащания и да не се подпомогнат най-бедните", обясни министър Вигенин опасностите пред държавата от едно подобно вето.

Външният министър подчерта, че "не трябва да се пречи на правителството на министър-председателя Пламен Орешарски да провежда една друга финансова политика, за която хората гласуваха".

Министър Вигенин призова протестиращите най-накрая да излязат и да формулират ясни искания, а не да говорят общи приказки.