САЩ и Великобритания спешно евакуираха посолствата си в Йемен

Заради опасения от терористични актове

Държавният департамент на САЩ нареди посолството на страната в Йемен да бъде незабавно евакуирано във връзка със заплаха от "Ал Кайда", съобщава Асошиейтед прес. Призивът бе отправен след прехващането на заповед за извършването на нападение, издадена от лидера на "Ал Кайда” към йеменския клон на групата, предаде Фокус. 20 американски мисии в Близкия изток и Африка остават затворени поради опасения от атентати. Около 75 служители на американското посолство в Йемен са били евакуирани с военен самолет.

Великобритания също изтегли дипломатите си от посолството в страната във връзка с терористичната заплаха от "Ал Кайда".

"Заради завишените опасения за сигурността целият персонал от нашето посолство в Йемен беше временно изтеглен. Посолството ще остане затворено, докато не стане безопасно завръщането на персонала", посочва се в изявление на британското външно министерство.

Заради опасенията от атентати днес в йеменската столица Сана бяха предприети необичайно засилени мерки за сигурност. Разположени бяха стотици бронирани военни автомобили около президентския дворец, държавните институции и западните посолства.

Междувременно, източник от силите за сигурност потвърди, че през последните няколко дни йеменското разузнаване е засякло пристигането на десетки членове на "Ал Кайда" в Сана, които вероятно подготвят мащабен заговор.