Президентът сезира КС заради закона за СРС

Утре става ясно дали Плевнелиев ще наложи вето върху актуализацията на бюджета

Президентът Росен Плевнелиев ще сезира Конституционния съд заради закона за специалните разузнавателни средства.

Според държавния глава някои от текстове в закона създават предпоставка за нарушение на основни конституционни принципи. Плевнелиев е притеснен за разделението на властите и за гарантиране на независимостта на съдебната власт. Депутатите обаче не споделиха опасенията на президента и отхвърлиха ветото.

Според президента с възстановяването на Национално бюро за контрол на СРС, което ще може да изисква информация и да дава задължителни указания на органите, които разрешават, използват и прилагат специални разузнавателни средства, парламентът се намесва в работата на разследващите органи и съда.

"Не по-малко опасна е и тенденцията със законови текстове да се разпростира обхватът на парламентарния контрол дори върху съдебната власт. В няколко свои решения Конституционният съд изрично посочва границите на контрола, който НС може да упражнява", допълни държавният глава.

"За съжаление, парламентарната практика напоследък показва ясен стремеж да се навлезе в полето на компетентност на другите власти. Създаването на комисии, които на практика се опитват да правораздават, предвиждането на възможност парламентарна комисия да упражнява контрол върху вътрешното убеждение на съдии и прокурори създават опасност за нормалното функциониране на съдебната система и на демократичната правова държава", отбеляза президентът.

От ведомството съобщиха също, че утре Росен Плевнелиев ще обяви дали ще наложи вето върху актуализацията на бюджета за 2013 г.