Вето върху актуализацията ще доведе до напрежение между институциите, смята Миков

В Народното събрание също човек си почива, когато няма тази глъч, заяви още той

"Президентското вето върху актуализирането на бюджета може ще има сериозни отражения  в развитието на отношенията между институциите в България". Това заяви председателят на парламента Михаил Миков по БНТ.
"Нека видим как ще постъпи президентът. Аз смятам, че такава оригинална, в кавички, или безпрецедентна стъпка на президента, когато връща за ново разглеждане бюджета, което е в пълната дискреция, в пълното правомощие на Министерския съвет, ще има сериозни отражения въобще в развитието на отношенията между институциите в България", каза Михаил Миков.

В тази връзка Миков отново изрази мнение, че извънредно заседание на парламента няма да е необходимо.

Той беше помолен да коментира и назначаването Делян Пеевски за шеф на ДАНС, което доведе до продължаващите вече втори месец протести срещу правителството. Миков определи назначението на Пеевски като "бързо поправена кадрова грешка". Той разкри, че за себе си знае кой я е допуснал, но отказа да обяви име публично.

Според председателя на Народното събрание, ако не е бил Пеевски, причината за протест е щяла да бъде друга. "Причината е липса на представителство в тази част от политическия сегмент, десницата, която днес се опитва да се насипе под формата на реформаторски блок”, конкретизира той и заяви, че икономически интереси стоят зад тези политически проекти, главно в областта на енергетиката". По думите му диалогът с протестиращите не е спирал, стига те също да приемат, че диалогът е формата.

Запитан дали съжалява затова, че си е позволил да поучава медиите как да отразяват протестите Миков отвърна:
 "Не. Даже част от нещата се случиха по-късно. Е, там се извади това изречение, тези две изречения, които бяха свързани с медиите. Може би в този момент, в който чувствителността беше изключително висока. Но всъщност аз искам да имам правото да казвам това, което мисля, както не отричам правото на никого да има свое мнение."

Председателят на парламента сподели и плановете си за почивка. Сигурно ще отида и в избирателния си район (Видин – бел. ред.). Сигурно ще прескоча малко на планина, ще си бъда и тук, в София, в Народното събрание също човек си почива, когато няма тази глъч”, заяви Миков.