Протест пред Столична община заради "Софийска вода"

30 граждани призовават общинските съветници да насрочат дата за референдум

Около 30 протестиращи са се събрали пред сградата на Столична община с искане за насрочване на местен референдум за концесията на "Софийска вода". Административният съд на София отмени решение на Столичния общински съвет, с което СОС отказа насрочването на местен референдум в Столична община за прекратяване на концесията за водата.

"Искаме референдум за водата” и "Няма да плащаме вашите задължения” са част от плакатите, които протестиращите носят. Те призовават общинските съветници да насрочат дата за референдум. По думите им в цяла Европа се инициират такива допитвания до народа.

Полицията е направила заграждение за протестиращите и те не затрудняват движението.

Няколко протестиращи влизат в сградата на общината с искане за среща с представители на общината. Като цяло обстановката е спокойна. Полицейското присъствие е засилено.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова се е срещнала с граждани и депутат от БСП по повод искания референдум за "Софийска вода". Фандъкова е чула исканията на протестиращите.

"Всички имаме решението на Административния съд. Общинският съвет ще изпълни решението – ще има обсъждане на референдума за "Софийска вода". Трябва да се има предвид какво означава едно прекратяване на концесията, трябва да се направят анализи. Трябва да представим пред хората цялата информация", посочи тя. По думите й, прекратяването на концесията не означава, че софиянци няма да си плащат водата. Договорът е сключен през 1999 година и е бил крайно неизгоден за общината.

"Мисля, че трябва да се увеличат възможностите за контрол на дружеството. Цената на водата се определя от ДКЕВР, не от общината. Много от информацията на гражданите, с които се срещнах, не е пълна", обясни кметицата.

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков заяви, че не може да се каже с точност какви ще са последиците от прекратяване на концесията на дружеството.

"Ще се отиде на арбитражен съд не в България. Когато е сключван договорът, не е описано, че той може да се прекрати чрез референдум. Има конкретни условия. Ние ще изпълним стриктно решението на Административния съд. На 5 септември ще има заседание на Столичния общински съвет", каза Герджиков.