Епидемия на „Очен грип” върлува у нас

Най-доброто от печата

06-08-2013, 06:53

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Болестта не се лекува, отминава сама

Епидемия от т. нар. „Очен грип” върлува у нас, разказа за "Новинар" академик Петя Василева, която е ръководител на специализираната очна болница „Академик Пашев”.

Става дума за вид конюнктивит, известен като кератоконюнктивит, който се предава лесно и по подобен на обикновения грип начин – по въздуха.
Заразените имат доста рядък и обилен очен секрет. Частици от него се разпиляват по въздуха при мигане.

При контакт със заразен, шансът болестта да се предаде е 90%. Това може да стане и само с едно ръкостискане или просто среща с болния. Инкубационният период е цели 10 дена, така че, ако не се почувстват симптомите веднага, това не означава, че опасността е отминала.

Очният грип се познава по това, че очите на пациента са силно зачервени, а в определен стадий се подуват и клепачите. В началото започва с особеното чувство, че в окото е попаднало чуждо тяло. При децата протича по-леко, но пък и по-различно. При тях болката често е засяга и гърлото.

Най-острата фаза на очния грип се появява на 10-ия ден. Тогава усещането на болка и парене са най-силни и пациентите често проявяват слабост и търсят спешни, но неефективни начини да разкарат източника на мъчението.

Важно е да се знае, че болестта не се лекува. Често се случва, разказва академик Василева, пациентите да си назначават самолечение и да минават директно на антибиотици. Това не само не върши работа, но и вреди, защото така допълнително се нарушава нормалната среда на окото. Единственото средство за облекчаване на страданието е да се слагат изкуствени сълзи, които отмиват секрета по-бързо и спомагат да се забърза възстановяването.

Буквално преди няколко дни академик Василева лично е попаднала на пациент с очен грип. Видяла го на работното му място – на касата в супермаркет. Тя разпознала болестта и помолила момчето да си сложи слънчеви очила, за да не пръска заразата наоколо, но той й обяснил, че дрескодът на магазина му забранява подобен аксесоар.

За разлика от обикновения грип, кератоконюнктивитът създава имунитет у пациентите за цели десет години. Толкова е и периодът, през който се появява епидемия от очен грип, разказва академик Василева. За първи път у нас е отбелязан бум на болестта през 1972-73 година.