Днес едни, а утре други може да потърсят площада за натиск, предупреди Миков

Президентът пък получи съвет да не влиза в политически игри чрез вето на бюджета

"Ние не се страхуваме от предсрочни избори - утре, вдругиден. Но да не излезе, че пак някой е недоволен", заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков. Той отчете пред журналисти свършеното от парламента по време на неговата първа сесия.

"Натиск заради самия натиск и заради непредставени в парламента политически сили не може да бъде повод за отказ от мандат и от решаване на редица социални въпроси", категоричен бе Миков. По думите му част от натиска на улицата е здравословен за управлението - някои от протестиращите помагали на дейността на Народното събрание.
"Не е сериозно в едно демократично общество оставкизмът или агората да са решаващите фактори за вземането на решение, това е твърде далеч от представителната демокрация. И най-важното е, че днес едни, а утре други може да потърсят площада за натиск", предупреди Миков за исканата от протестиращите оставка на кабинета “Орещарски”.

На въпрос дали се притеснява от нова обсада на парламента, Михаил Миков отвърна:"Притеснението не е емоция, която трябва да е присъща на политиците." По отношение на емоциите парламтарният шеф отправи препоръка към ГЕРБ. Той заяви, че се надява всяка парламентарна група да оценява отговорността си за активно участие в работата на Народното събрание, колкото и емоционално да възприема конфигурацията.

Миков предупреди категорично президента да не влиза в политически игри чрез вето на бюджета. Даде съвет и на  омбудсмана Константин Пенчев, който тези дни заяви, че управляващите умишлено бавят Изборния кодекс, който ги крепи на власт. "Работата на омбудсмана не е да се включва в политическите състезания, а да брани правата на гражданите и да ги представя пред съответните институции", заяви шефът на депутатите. И подчерта, че работата на парламента си е негово автономно право. Иначе наесен гръбнакът на новите изборни правила щял да е готов.

Още с откриването на новата пленарна сесия премиерът Пламен Орешарски  час и половина ше отговаря на въпроси по политиката на кабинета, обяви Миков. Той припомни, че по новия правилник всяка първа сряда или четвъртък от месеца целият Министерски съвет трябва да ходи при депутатите, включително да присъства на комисиите им.

През август правителството трябва да подготви поне 12 законопроекта, които да гласува на 4 септември. Със сигурност наесен парламентът ще ремонтира правилата за обществените поръчки, за да станат по-прозрачни и достъпни за малкия и средния бизнес, обяви Миков.

Затягаме надзора върху независимите органи извън рамките на кабинета, в които Народното събрание има представители, заяви Миков. Той даде пример със скандалната Комисия за конфликт на интереси. Председателят на парламента посъветва президентът и Министерски съвет също да изработят механизми, с които да следят какво се случва в тези органи. Миков заяви, че ше бъде създаден съвет по законодателство и звено за мониторинг върху ефекта на законите към Народното събрание.