България наводнявала ЕС с фалшифи стоки

Виаграта остава най-популярна сред менте лекарствата

Митническите власти на Европейския съюз са иззели фалшиви стоки за близо един милиард евро миналата година. Най-вече това са  цигари и лекарства. Главните снабдители пък са Китай, Обединените арабски емирства  и България. Страната ни държи третото място в  непрестижната класация с 5,2% от конфискуваните фалшиви артикули. Данните съобщава Европейската комисия.

България е на първо място по произход на фалшивите опаковъчни материали. Около 40 милиона индивидуални стоки, за които съществували подозрения, че нарушават правото на интелектуална собственост, са били конфискувани, сочи ежегодният доклад на Комисията за действията на митниците за прилагане на тези права. Стойността на иззетите артикули е почти същата като през 2011 г., но броят им, който варира широко, е доста по-малък спрямо близо 115 милиона през 2011 г.

В последните три години броят на заловените малки пакети, изпращани по пощата или в експресни колети, значително е нараснал, сочи докладът. Това е станало паралелно с развитието на пазаруването в интернет. През 2012 г. близо 70% от акциите на митниците са били насочени към пакети, изпращани по пощата или с куриер, а близо една четвърт от заловените стоки при пощенския трафик са били лекарства.

Виаграта остава най-популярна, но сред заловените фалшиви лекарства е имало също болкоуспокояващи, антидепресанти и дори медикаменти за лечение на ракови заболявания. Както и в предишните години огромното мнозинство от конфискуваните стоки са идвали от Китай (64,5% от Китай и 7,8% от Хонконг, който е на първо място при CD-та и DVD-та). Следват Обединените арабски емирства (ОАЕ) и България. Сред другите държави членки на ЕС фигурира Гърция с 2% от иззетите стоки.

Според стойността продуктите от Китай съставляват 87% от общата сума, следват Турция с 4%, ОАЕ с 2,6% и Мароко с 1,9%. Последната страна е начело за хранителните продукти. Цигарите съставлявал близо 31% от иззетите продукти, следват "различни стоки" (бутилки, ампули, лепило, батерии, прах за пране) с над 11% и амбалажни материали (10%). Освен лекарства и храни има също часовници, дрехи и обувки, играчки и електроника. Около 90% от конфискуваните стоки са били унищожени.