Работници в ТЕЦ "Бобов дол" протестират срещу съкращенията

Само един от енергоблоковете работи, а НЕК дължи на дружеството над 10 млн. лв.

Работници от ТЕЦ "Бобов дол" започнаха  протести срещу съкращенията в централата и намаляването на заплатите на служителите с 20 процента, съобщи БНТ. Енергетиците излязоха по време на обедната си почивка на мълчалив протест в двора на ТЕЦ-а.

186 души от работещите в централата около 1000 души вече са получили предизвестията си за съкращение. Те ще бъдат освободени в периода от 15 август до 15 септември.

От управата на Бобов дол казаха, че има споразумение с Българския енергиен холдинг централата да бъде натоварена максимално през следващите няколко месеца. Оттам уточниха, че това няма да се отрази на съкращенията, защото обемът на работа е намалял. ТЕЦ-ът в момента работи само с един от енергоблоковете, а в същото време НЕК му дължи около 10 милиона лева.

"Новото правителство обещаваше работни места... Напротив, на борсите не се откриват работни места", заяви протестиращ.

"При положение, че цената на електроенергията на ТЕЦ "Бобов дол", определена от ДКЕВР, е с 19,3% по-малко отколкото предишния регулаторен период, сами разбирате, че това е намаляване на приходите, намаляване на средствата. Това означава, че трябва да се намаляват разходите, за да оцелее дружеството", подчерта инж. Владимир Владимиров, изпълнителен директор на ТЕЦ "Бобов дол".