Bloodhound Gang оскверниха руското знаме

Следственият комитет на страната започна разследване срещу групата

Отдавна е известно, че на рок концертите по цял свят може да се случи какво ли не. Нерядко това включваи неволни обиди, насочени към отделни личности, организации, а защо не и цели държави? Следственият комитет на Русия започна разследване по скандала с американската рок група Bloodhound Gang, чийто басист Евил Джарет Хаселхоф напъха в гащите си руския флаг на концерт в Одеса. Още по-възмутителното бе, че след това пропитото с интимната му миризма знаме бе хвърлено сред публиката.

 

"Оценявайки цинизма на това отвратително престъпление, което изразява откровено неуважение към Руската федерация, Следственият комитет започна процедурна проверка", гласи съобщение на институцията до медиите. Участието на групата в предстоящ руски рок фестивал беше забранено, а престоят на музикантите в страната – съкратен по искане на министъра на културата Владимир Мединский. След като бяха разпитани от полицията при пристигането си в Русия, техните визи бяха анулирани и музикантите набързо напуснаха страната. След като клип с оскверняването на флага се появи в YouTube, Мединский написа в Туитър: "Разговарях с ръководителя на Краснодарския край. Рок групата си опакова куфарите. Тия идиоти няма да се появят на сцената в Кубан".

 

Иля Костунов, член на комисията по сигурност и противодействие на корупцията към държавната дума, също коментира скандала, заплашвайки непристойното деяние със започване на наказателно производство. В руския наказателен кодекс има чл. 329 за "Поругаване на държавния герб на Руската федерация и държавния флаг на РФ", който предвижда широк спектър от наказания, най-тежкото от които е 1 г. затвор. От групата до момента не са отговорили на нападките.