Българи от Украйна обикалят прародината с волосипеди

Животът

04-08-2013, 12:38

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Общо 1060 километра ще изминат Иван Ангелов и Анатолий Велчев от Варна през Бургас и София и пак до Варна

Двама българи от Украйна ще обиколят страната с велосипед за месец. Поводът за инициативата им е 150-годишнината от масовото преселване на българи в областта Таврия, в Руската империя, дн. Република Украйна. 

Двамата ентусиасти вече са тръгнали с автобус от Запорожие, където живеят. До България Иван Ангелов и Анатолий Велчев ще пътуват с автобус. Във Варна те трябва да пристигнат на 5 август, понеделник, в 9 часа. Тук велотандемът ще остане само за два часа преди да поеме по 136-километровия маршрут за Бургас, за който са предвидени 2 дни. По пътя те ще посетят Слънчеб бряг и Несебър. Следват Стара загора, Ямбол, връх Шипка. В Пловдив Иван и Анатолий планират да разгедат стария град, а след това да посетят родната къща на Яворов, Стрелча и Пазарджик. След еднодневен престой в София двамата продължават към Плевен, Панагюрище и село Вълчи трън, където е открито едно от най-старите златни съкровища в България. След Шумен маршрутът на запорожките българи приключва отново във Варна, където се очаква те да се върнат отново след 3 седмици. В програмата им, по предварителни планове, е включено посещение и на с. Ветрино, откъдето са прадедите на Иван.
Иван Ангелов е инженер по професия. Като член е на местната българска диаспора се занимава активно с популяризирането на мястото, където историците предполагат, че е гробът на хан Аспарух – с.Вознесенка. Иван е от хората, които с часове могат да разказват за родината на прадедите си и как в годините на социализма в семейството му с малко радио са „ловяли” „Хоризонт” и всички се събирали около ВЕФ-а... Баба му и майка му танцували, а дядо му плачел...